Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Kolumna Vilija Kovačiča: Evropska pobuda za prenovo pravosodja Slovenija naj tvorno sodeluje v prizadevanju za vladavino prava !

Dajem predlog , da  Slovenija na področju EU prava postane vodilna in nihče ji ne bi mogel ali želel oporekati !

Ob ponovnem predsedovanju Slovenije Svetu EU si morata predsednik države in  slovenska vlada postaviti ambiciozen, vendr dosegljiv cilj. To je, da se pravosodje v vseh državah članicah EU očisti, poenoti in »harmonizira«  po istih načelih in standardih.

Zelo pomembno dejanje tega očiščenja je uresničitev standarda, da v državah članicah vsi sodniki, tožilci, odvetniki in notarji v 2 letih opravijo EU pravosodni izpit. Mimogrede, zdaj še državnega pravosodnega izpita prenekateri nimajo, imajo pa potrdila o tem, da ga imajo. Ne dvomim tudi, da je podobna situacija še v marsikateri drugi članici EU. Zato predlagam, da:

Država, ki tega ukrepa, to je EU pravosodnega izpita, ne implementira, ni upravičena do kakršnihkoli sredstev iz EU skladov ter posojil EIB in EBRD. Javne RTV vseh držav članic, brez izmikanja pa morajo biti obvezane, da o tem izčrpno informirajo javnost, tako strokovno kot splošno javnost. 

Vse članice EU so del EU prava, ki pa ga izvajalci večinoma ne poznajo, čeprav so ga obvezni uvajati v praksi prek sprejetih EU direktiv v domačo zakonodajo. Direktive pa so seveda osnovane na EU pravu ter EU načelih in standardih. Sodniki, tožilci in odvetniki pa so pogosto, to se vidi v praksi, na skrajno nizki stopnji znanja o tem. Ne poznajo sodb EU sodišča v Luksemburgu, ne sodb sodišča v Strasbourgu. Enako tudi ne poznajo mednarodnih paktov in  konvencij. Še hujši deficit  vlada na področju uvajanja okoljskih EU standardov in direktiv.

Skratka katastrofalno ne-znanje prevladuje vsepovsod.

Celo na Ustavnem sodišču RS  in Vrhovnem sodišču kot tudi na Upravnem sodišču, da o nižjih instancah v okviru različnih agencij niti ne govorimo! Gre za ARSO in številne druge agencije. Predvsem pa se porazni deficit odraža na ljudeh, ki odločajo o človeških usodah, to je tistih, ki  delijo pravico - odvetniki, sodniki in tožilci!  

Neznanje seveda ni edini razlog poraznega stanja, je pa brez dvoma eden od  teh, ki se ga da učinkovito bistveno sanirati. 

Da je predlog upravičen priča tudi dejstvo, da je veliko sodb slovenskih sodišč  v primeru pritožb razveljavljenih, tako na evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu, kot tudi na splošnem sodišču EU v Luksemburgu. 

EU komisija bi morala v ta namen zagotoviti ustrezna sredstva- najprej za  izobraževanje in nato za izvedbo EU pravosodnega izpita.  Upam, da bo  tokrat Slovenija pri tem vodilna, čeprav je stanje prav v Sloveniji v pravosodju znotraj EU verjetno najslabše, je najbolj zapacano ter zmedeno in najbolj ustrahovano, da o skorumpiranosti niti ne govorimo. Vložena sredstva bodo prinesla 1000 kratni multiplikativni učinek.

To ni govorjenje na pamet, ampak iz videnja stvari, včasih čisto od blizu v konkretnih postopkih – ob spremljanju sojenj v sodnih dvoranah na živih primerih, ki zadevajo tragične usode številnih ljudi, povzročene iz zlobe,politične pristranosti pa tudi iz neznanja. 

Ugotavljam celo, da  na ustavnem nivoju zelo močno primanjkuje tovrstnega znanja.

Pobuda vsega ne bo rešila, je pa konkreten prispevek k začetku reševanja, prehod od mlatenja prazne slame o vladavini prava k dejanjem, ki to resnično lahko omogočijo.

Ljubljana, 1.11.2020

Lep pozdrav   Vili Kovačič, državljan K. 

 

Pripis pod črto:

Prosim poslance,  da predlog obravnavajo resno, če seveda morda ni njih namen zgolj obramba obstoječega stanja s tem, da se o pravosodju mnogo govori zato, da se nič ne stori in nič ne spremeni !

Za širšo razpravo bomo naprosili tudi znane strokovnjake in medije, da podprejo ta predlog prek javnega servisa, v Sloveniji preko RTVSLO, ki se deklarira kot javni servis, ki mora delati nepristransko in v javnem interesu. V samem  predlogu pa je že vključena obvezna podpora vseh nacionalnih javnih RTV hiš za odprtje tovrstne razprave v vseh članicah EU.

Trenutni nivo znanja evropskega prava v Sloveniji je katastrofalno nizek, celo prevodi EU direktiv v slovenščino so napačni – namerno ali nenamerno ? Ker naj bi EU komisija spodbujala harmonizacijo nacionalne zakonodaje z EU pravom, naj bo uvedba EU pravosodnega izpita v  državah članicah pogoj vsakršne finančne pomoči iz EU skladov in drugih virov.     

Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
2. TIR - slovenski Titanic
2
Telebani za telebane
3
Jugoslavija-Dokončni zlom ječe narodov.
4
Savlov nateg
5
Zločini Komunistične oblasti nad narodi Jugoslavije 2.del