Demokracija ima pomen
Prevod zaupnega teksta Davida Brocka, ki napove sistematične spremembe v Demokratski stranki
AR revija
Eseji

Sreda, 8. januar 2020 ob 10:03

Odpri galerijo

vir slike: commons.wikimedia.org

Preberite zaupni memo Davida Brocka, v katerem oriše napad na Trumpa januarja 2017. David Brock, izkušen liberalni politični operativec in lojalist Clintonov je ustanovitelj Media Matters in je skupaj z več kot 100 donatorji staknil glave v posvet, kako naj bi demokrati "zbrcali Trumpovo rit". V javnost je prišel tajni memo imenovan "Demokracija ima pomen: strateški plan za akcijo", ki nazorno in brez zavor opisuje Brockovo štiriletno agendo za napade na Trumpa in republikance prek svojih organizacij v sklopu Media Matters.


Memo vsebuje plane za zmago nad Trumpom preko odstavitve, razširitev misije Media Matters za boj proti "vladnim dezinformacijam", zagotovitev zasedbe senata s strani demokratov v vmesnih volitvah 2018, vlaganje tožb proti Trumpovi administraciji, uporabo digitalnih sledilcev za vnovčenje političnega odvetništva za deligitimizacijo Trumpovega predesedništva in zagotavljanje škode republikancem, ter partnerstvo s Facebookom za boj proti "lažnim novicam".
Brock je na srečanju upal na ustanovitev liberalne mreže donatorjev, ki bodo lahko konkurirale medijskim mrežam konservativnih bratov Koch. Brock je ciljal na 40 miljonov ameriških dolarjev za umazan boj proti Trumpovi administraciji. Spodaj si lahko preberete zaupni, za siršo javnost skriti memo, ki je vseeno pricurljal v medije pomočjo raziskovalnih novinarjev The Washington Freebacona.

Preveden ni povsem celoten tekst, ja pa prevedena večina, kjer lahko vidimo, kakšen je način razmišljanja in delovanja v zaledju- torej progresivne linije v demokratski stranki.
Pri tem je zelo pomembno imeti v mislih tudi način dela naših “progresivcev” ter njihovih organiziranih napadov na svobodo govora, tiska, njihovega fanatizma v izključevanju, ovaduštvu, organiziranemu odvračanju od svobodne izbire financiranja določenih medijev in njihovih vplivov na vladne in druge službe…

Demokracija ima pomen

Strateški Plan za Akcijo

MEDIA MATTERS

Progresivna infrastruktura, ki smo jo zgradili je obstajala že dolgo, preden je H.Clinton kandidirala za predsednico. Vedno je ta infrastruktura bila mišljena kot prva obrambna črta in hkrati napadalna fronta, če bi prišlo do napadov.

Če se bomo borili, bodo napori naših skupin trajnostni, nadaljevali bomo in ponovno bomo zmagali.

Mandat je naš

Na predsedni[kih volitvah 2016 smo zmagali po številu glasov ljudi. Na vmesnih volitvah so Demokrati pridobili sedeže v senatu in v spodnji hiši.

Trump je najmanj popularen prihajajoči predsednik v moderni zgodovini. Odhajajoči predsednik Obama pa je zmagovalec po glasovih ljudi in spet najbolj občudovan moški in ženska v državi. (Gre za prevod, ki je dobesedno tak. Op. prev.)

Država ni volila za spremembo v stilu Trumpa. Trump ima pravno avtoriteto, ampak mi imamo moralno avtoriteto in moralno odgovornost, da mu nasprotujemo.

Borili se bomo, vsak dan

Borili se bomo za stvari v katere verjamemo in borili se bomo proti poskusom razdora temeljnih del in vrednot progresivnega gibanja in te pluralistične nacije.

Upirali se bomo normalizaciji Donalda Trumpa. Vsakemu navzkrižju interesov in poskusom dogovarjanja, vsakemu njegovemu nagibu k totalitarizmu, vsaki njegovi subverziji demokratičnih mehanizmov, in upirali se bomo vsakemu radikalnem odmikanju od norm ustaljene zunanje in notranje politike.

Izpodbijali bomo vsak napor oblasti, na vseh stopnjah, vse poskuse omejevanja pravic, razveljavljanja zaščit, vkorenijanje neenakosti, prerazporejanje bogastva navzgor, ali kakšne druge poskuse spodkopavanja načela egalitarizma, ki morajo delovati kot trdna podlaga za našo demokracijo.

Naučene izkušnje bomo uporabljali

Splošno in preprosto povedano: demokrate so v digitalnem prostoru premlatili.

Taktične in sporočilne digitalne programe smo spremljali premalo učinkovito in se premalo vklapljali v spletne skupine ljudi.

Trumpov kamp je učinkovito nagovarjal ljudstvo in se zanašal ne spletne kanale za razširjanje obvestil in razširjanje dezinormacij, vplival je na medije, izkoriščal lažne novice, s čemer je prišel do kabelskih TV.

In desnica je kolonizirala Facebook, utrdila virtualni monopol nad distribucijo informacij.

Naši digitalni napori so bili vglavnem fokusirani na spreminjanje zgodbe s tradicionalnimi prijemi, kjer se uporabljajo predvsem medije za dostop do volilca. Ti prijemi so delovalil do ene točke, ampak ni bilo dovolj v odnosu do medijev, ki jih spodbuja profit in dostop ter strah pred grožnjami in nasilništvom trumpovih sil.

Novi realnosti se bomo prilagodili v popolnosti, in zmagali bomo

to bomo storili tako:

V naslednjih štirih letih bomo pri Media Matters nadaljevali z našo misijo razorožitve desničarskih dezinformacij. Medtem bomo vodili boj proti naslednji generaciji konzervativnih dezinformacij: proliferaciji lažnih novic in propagande, ki ogroža državni informacijski ekosistem. Tako bo izgledal uspeh:

 • serijske dezinformatorje in densičarske propagandiste živeče na socialnih omrežjih in najvišjih instancah vlade bomo razkrinkali, diskreditirali.
 • Internet in družbene platforme kot je Google in Facebook, ne bodo več nekritično in brez posledic gostovale strani z lažnimi novicami.
 • Toksične kampanije alternativne desnice, ki zastrupljajo naš državni diskurz bodo kaznovane in ustavljene.

American Bridge bo ustoličil sebe kot standard opozicijskih raziskav, zgrajen na vlogi progresivnega čistilca informacij, ki poganjajo narativ republikancev in bo epicenter v naporu, da Demokrati prevzamejo oblast- začevši v 2017 in z nadgradnjo do 2020. Tako bo izgledal uspeh:

 • Trump bo poražen ali preko postopka razrešitve 'impecehmeanta' ali na voliščih.

 • Ravnovesje moči se bo nagnilo v prid Demokratom. Izmerljivo bomo vplivali na vse stopnje naše oblasti, od Senata do lokalnih volitev.

 • Osvobodili se bomo zanašanja na osrednje medije. Naš robusten digitalni program bo dosegel volilce na internetu.

EKIPA bo vodila ne-partijsko etično skupino (psi čuvaji) v obdobju krize s predsednikom in administracijo, ki predstavlja možen konflikt interesov in etičnih problemov na nezaslišani ravni. EKIPA bo zahtevala etično vodenje od administracije in od vseh vej oblasti, razkrivala nepravilno vplivanje na močne interese, in omogačala odgovornost, ko se administracija in ostali izogibajo etičnih standardov, pravil in zakonov. Tako bo izgledal uspeh:

 • Trumpu bomo oteževali delo s konstantnim tokom škodljivih informacij, novimi odkritji in onemogočali njegov umik pred konflikti.

 • Trumpova administracija se bo prisiljena zagovarjati za nezakonite prijeme na sodišču.

 • Močne industrije in interesne skupine bodo priča upadu njihovega vpliva.

 • V ključnih državah bo denar črnega trga postal politična odgovornost.

Ta trenutek so nekatere naše institucije v kritični situaciji, ki stojijo med Ameriko, kot jo poznamo in breznom. Zasčititi in ubraniti moramo naše demokratične vrednote.

Ne bomo odnehali. Šli bomo samo naprej.

Upamo, da se boš boril z nami.

ANALIZA

Pritisk dobro financiranih desničarskih medijskih manipulacij s seboj prinaša znatne izzive.

Konzervativni Media Research Center z letnim operacijskim budžetom $18 miljonov, v navezi z ustaljenimi desničarskimi mediji poskuša okrepiti mit o nepristranskosti levo-liberalnih medijev, potisniti novinarstvo v desno, in razširiti dezinformacije v mainstream (glavni tok).

Breitbart z donacijami ekstremistov blizu Donald Trumpove administracije zagotavlja stično točko za novo alternativno desnico, in omogoča izkoriščanje slabosti v medijski pokrajini. Z močnim zaveznikom v Beli Hiši (Steve Bannon, glavni strateg predsednika Trumpa), Breitbart planira svoj prepoznavni znak antiestablishment rasizma izvoziti na globalno raven.

Medtem je desnica investirala miljone za grajenje in vzdrževanje infrastrukture za novo generacijo konservativnih medijev, katere je med predsedniško kampanijo 2016 tudi uspešno uporabila proti nasprotnikom.

Razmerje je simbiotično.

Donald Trump uporablja svoj Twitter, da manipulira novice z lažmi; napada novičarske kanale, ki pišejo kritično o njem; in deli zgodbe razpečevalcev lažnih novic, spletnih strani z zarotami in desničarskih medijskih kanalov.

"Trump TV" (Pretočni novičarski kanal Right Side Broadcastinga) mu daje platrformo, da spodreže druge medije in razširja programiranje direktno do svojih podpornikov. Trump TV bo menda prisoten v Beli Hiši na novinarksih konferencah, tudi brez tradicionalnih novinarskih akredetacij.

V hiper-fragmentiranem medijskem okolju desnica agresivno izkorišča slabosti in išče nove načine, da z lažmi zastruplja informacijski ekosistem.

V Meddia Matters smo pripravljeni, da jih ustavimo.

STRATEGIJA

V našem zadnjem štiriletnem strateškem planu, smo prihajajočo medijsko pokrajino opisali, kot "dve paralelni realnosti". Na eni strani smo predvideli, da bodo uveljavljeni mediji ostali v ospredju, ampak bo njihova moč in relevantnost oslabela, potem ko naredijo nenadne spremembe na spreminjajočo se ekonomsko realnost. Na drugi strani razdrobljenost med publiko ustvarja eksplozijo novih digitalnih medijev, ki pripomorejo k povečanju 'confirmation bias'. Uporabnike medijev ujame v mehurčku in jih izolira od nasprotnih mnenj, ter spodbuja ekstremizem.

Pri Media Matters moramo posebej odgovoriti na naslednje tri različne izzive:

 • Propad novinarstva
 • Vzpon lažnih novic, dezinformacij in naporov za aktivno propagando
 • Informacijski ekosistem, ki omogoča ekstremizem in spodbuja klimo ustrahovanja

Da bi v tem okolju ustavili manipulacije desničarskih medijev, moramo povečati našo vidnost v ekosistemu, našim partnerjem okrepiti možnosti da vplivajo nanj in posodobiti infrastrukturo na kateri je zgrajen.

POMEMBNI IZZIDI

V naslednjih štirih letih se bomo pri Media Matters foksusirali na dosego naslednjih ciljev:

Serijske dezinformatorje in densičarske propagandiste živeče na socialnih omrežjih in najvišjih instancah vlade bomo razkrinkali, diskreditirali. Internet in družbene platforme kot so Google in Facebook, ne bodo več nekritično in brez posledic dajale prostor stranem z lažnimi novicami in propagando. Toksične kampanije alternativne desnice, ki zastruplja naš državni diskurz bodo kaznovane in ustavljene.

Ustavili smo predsednikove priviligirane telefonske intervjuje

Pri Media Matters smo bili prvi, ki smo opozorili na telefonske intervjuje pri nacionalnih kabelskih operaterjih, namesto da ga prisilijo, da se pojavi preko satelita ali v studiju. Zaradi tega privilegija, se je Trump lahko pojavil na več oddajah (69 intervjujev v prvih 69 dnevih leta 2016) in se tako izognil biti soočen z intervjujanci, ki bi razkrili njegove laži. Zaradi naših prizadevanj, da spremenijo način CBS in NBC News upoštevajo naše pritiske in javno objavijo, da bodo prekinili Trumpove telefonske privilegije. Na koncu so drugi sledili in Trumpova možnost kontroliranja cikla novic iz udobja svojega doma je bil močno zmanjšanja.

Media Matters Plan

Media Matters bo še naprej pritiskal na konservativne dezinformacije preko vseh dosegljivih kanalov v infromacijskem ekosistemu in specifično nevtraliziral efekt novo omogočene infrastrukture alternativne desnice.

Svoje napore bomo osredotočili na tri področja:

 • Z našim vplivom in avtoriteto bomo spodbujali dobro novinarstvo.

 • Razvijali bomo tehnologije, ki bodo služile kot prvi opozorilni sistem za lažne novice in zaščito pred zlorabo družbenih omrežij.

 • Implementirali bomo robustne večplastne komunikacijske strategije in mobilizirali masovne družbene pobude in prizadevanja

SPODBUJANJE DOBREGA NOVINARSTVA

Tradicionalne platforme izumirajo. V zadnjih 20 letih je bil njihov model zmanjšan, gledanost je padla, konkurenca je zrasla in oglaševalski denar je skopnel.

Novinarji se srečujejo z prekarnostjo, medijske hiše odpuščajo ali se popolnoma zapirajo.

Ta pozicija v kateri so se mediji znašli, v kombinaciji z novinarskimi institucionalnimi tendencami, da politične probleme prikažejo enako kot krivdo Demokratov/progresivcev ali Republikancev/konservativcev, ne glede na dejstva, nam sugerira, da bodo mediji še naprej normalizirali Donald Trumpa in njegove zaveznike.

Novinarji, ki izpostavijo ekstremno realnost Trumpove administracije, se soočijo z osebnim nadlegovanjem. Medijske hiše so na udaru z bojkoti, ki jih spodbuja sam predsednik. Oboji tvegajo dostop do vladnih informacij in uradnikov.

V Media Matters se moramo spoprijeti z efekti umirajočega novinarstva in omogočiti zmago resnici v informacijskem ekosistemu - saj je nujno, da naša demokracija preživi.

Tako bomo to storili:

RAZISKAVE

Celo naši najbolj predani nasprotniki razumejo verodostjonost naših raziskav. Tiste ki bodo spoznali, da moč Media Matters prihaja iz njenih raziskovalnih projektov, bomo povzdiginili in promovirali.

Decembra 2016 smo pri Media Matters prestrukturirali naš oddelek za raziskave, da bi izboljšali zmožnost prisostvovanja v študijah in raziskavah opozicije, obenem pa podpirali hitro odzivnost, ki krepi progresivno gibanje.

Za boljšo dostopnost vitalnih in zimzelnih informacij smo v letu 2017 predelali našo spletno stran. Medijske hiše in naši progresivni partnerji nam vsak dan pošiljejo zahteve po informacijah. Te potrebe lahko zagotovimo z preprostimi navodlili za obisk prej objavljenih raziskav. Razvijanje raziskovalnega spletnega portala se lahko financira iz teh zahtev.

Povišanje števila kvantitativnih raziskav, ki jih objavimo, bo okrepilo naš ugled med aktivisti, mediji in partnerji našega gibanja.

Poleg tega jedro Media Matters predstavlja pet ekip ekspertov, ki raziskujejo kako mediji pokrivajo ključne progresivne teme našega časa tudi takrat, kadar niso na prvih straneh. Media Matters ekipe se fokusirajo na korekcijo lažnih informacij na sledečih področjih: nasilje z orožjem in varnost, LGBT enakost, reproduktivne pravice in spolno enakost, klimatske spremembe in energija, ter ekonomija. Naše ekipe dnevno sodelujejo z našimi partnerji v gibanju, vsaka na svojem področju osvetljujejo probleme in spreminjajo narativ, kako o teh problemih poročajo mediji.

KAZNUJ OMOGOČANJE IN SAMOZADOVOLJNOST

Za vsakršno normalizacijo Trumpa bomo terjali odgovornost medijev. Novinarje bomo spodbujali, da branijo standardne prakse kot so zaščita novinarskega bazena in akredetacij in stremeli bomo za višje standarde proti tej novi grožnji.

Potem ko je Breitbart vložil vlogo za stalne novinarske akredetacije, smo hitro ukrepali. Z analizo tisočih člankov smo demonstrirali, da Breitbart ne dosega standardov za originalno poročanje.

Pri Media Matters smo tudi prvi opozorili na Breitbartovo mednarodno širitev in začeli sodelovati z domačimi in tujimi novinarji in jih podučevati o njihovem modelu, kot tudi o širšem delovanju alternativne desnice, katere glavno stičišče je Breitbart. Najbolj pomembno: pomagali smo novinarjem do razumevanja simbiotične povezave med Breitbartom in raziskavami opozicijskih političnih strank, da bi bolj natačno lahko poročali o nevarnosti, ki se širi v zahodnih demokracijah.

Podpiranje novinarstva pomeni prav to: Pomoč medijem navigirati med zakomplicirano pokrajino alternativne desnice, braniti jih pred napadi in zlorabo, medtem ko jim zagotovimo, da še naprej opravljajo svoje vitalno delo.

"Skozi leta so pri Media Matters zmagali ali pomagali v številnih ključnih zmagah, od izgona Glenn Beck-a iz kabelske televizije, do terjanja odgovornosti glede oddaje 60 Minutes za njeno napačno poročanje o Benghazi incidentu." - The Nation

NEVTRALIZACIJA VLADNIH DEZINFORMACIJ

Kaj se zgodi, ko desničarski radio gostitelji in televizijska mreža Fox niso več najbolj nevaren vir dezinfromacij, ampak zvezna vlada sama? To ima lahko uničujoče posledice. Ne glejte dlje kot od vladno podprtih dezinformacij, okrepljenih z nekritičnimi mediji, ki so leta 2003 državo vodile v vojno z Irakom.

Predpostavka, da je lahko oblast Združenih Držav pod Donald Trumpom vir dezinfromacij ni tako napačna - in se pravzaprav zdi neizogibna. Trump je na vse medije, velikokrat ponavljajoče se, lansiral laži. In mnogo njegovih visokih uradnikov je promoviralo lažne novice, tudi oseba, katero je zadolžil za upravljanje uradnih računov Bele Hiše na družbenih omrežjih. Ta oseba je tudi uporabila družbene medije za nadlegovanje obrekovalcev.

Na koncu koncev: pripravljeni moramo biti za identifikacjo dezinformacij, ki prihaja iz strain oblasti in se boriti na vsakem koraku - direktno in indirektno. Novinarje moramo spodbujati, da skrbno pregledajo vse trditve zvezne vlade.

INOVACIJE PROTI LAŽNIM NOVICAM IN PROPAGANDI

Facebookov virtualni monopol pri distribuciji informacij je pospešil fragmentacijo medijske krajine.

Skoraj 2/3 Američanov (200 miljonov) gleda novice na socialnih omrežjih. Za razliko-manj kot polovica odraslih glede lokalne novice, manj kot tretjina gleda kabelsko televizijo ali večerne novice, četrtina jih posluša radio in samo en američan od petih bere časopis.

V letu 2016 več kot 2/3 uporabnikov Facebooka uporablja platformo za iskanje novic. Facebookov algoritem napaja 'confirmation bias' (tu je mišljen algoritem, s katerim facebook išče predvsem tiste informacije, za katere “že vnaprej ve”, da vam bodo všeč, saj ste že prej iskali podobne informacije) s tem ko uporabniku predlaga, kar si želi slišati. Snovalci lažnih novic izkroriščajo to slabost za politične namene in za profit.

Do sedaj smo postali eksperti v nadziranju kako se infromacije gibljejo čez medijsko pokrajino: razumemo kje in kako so laži ustvarjene in kako se širijo.

Sedaj je čas, da gradimo na našem znanju in na unikatnem radio in video arhivu za razvoj tehnologij potrebnih za boj, proti tem novim napadom dezinformacij.

To bomo storil takoi:

ANALIZA PODATKOV IN ZGODNJI OPOZORILNI SISTEM

Nadziranje medijev nam zagotavlja boj in identifikacijo občutljivih dezinfromacij. Zgodovinsko to pomeni nadziranje konservativnih medijev, televizijskih novic in časopisov.

Človeško nadziranje ni možno. Lažne novice in združenja alternativne desnice se eksponentno množijo.

PRISILILI SMO POPRAVKE PRI LAŽNEM POROČANJU O INCIDENTU GLEDE BENGHAZI V ODDAJI 60 MINUTES

Oktobra 2013 smo medijsko hišo CBS opozorili glede poročanja o ravnanju in odzivu Obamove administracije na napad na Benghazi, povzet po intervjuju z t.i. "očevidcem". Naše neusmiljene raziskave in pritiski so sprožile poročanja, ki so dokazala, da so bili dogodki popolnoma izmišljeni. Medijska hiša je bila primorana objaviti popravek in opravičilo ter založnik (CBS-ova sestrko podjetje) je bilo primorano umakniti s prodajnih polic knjigo "Eyewitness". Potem, ko je medijska hiša sprožila interno preiskavo - na katero smo prvi opozorili - zaradi lažnega poročanje, sta odgovorna novinar in prodcent bila kaznovana in suspendirana. Izvršni producent je obljubil popravke. Pri Medijski hiši Slate so zapisali "Hitro torpediranje CBS-ove zgodbe o Benghaziju nam kaže, kako daleč je ta liberalno napadalna skupina prišla"

Pri Facebook, Twitter in ostalih družbenih omrežjih smo že zavarovali dostop do osnovnih podatkov. Za naš arhiv smo tudi vstavili tehnologijo, potrebno za avtomatsko miniranje belsko nacionalističnih sporočilnih prostorov in združenj alternativne desnice.

Razvijamo nove tehnologije in procese za sistematsko nadziranje in analizo surovih podatkov.

Prej ko identificiramo lažno novico, bolj učinkovito je lahko zatremo. S to novo tehnologijo na dosegu dlani, bodo raziskovalci v realnem času nadzirali novice in z matematično natančnostjo dali zgodnja opozorila za lažno novico ali dezinformacijo.

PREDIKTIVNA TEHNOLOGIJA

Vsi ti podatki nam bodo omogočali indentificirati katere individualne osebe in kateri mediji so najbolj destruktivni in objavljajo lažne novice, dezinformacije in nadlegovanje.

Napredovanja v oblačnem komputiranju in umetni inteligenci nam bodo omogočale identificirati vzorce in povezave, katere bi se sicer izmuznile. Omogočalo nam bo oceniti kam in kako se dezinformacije premikajo, na koga bodo vplivale in kaj je potrebno storiti, da jih nevtraliziramo.

Ampak prediktivna tehnologija je dobra toliko, kolikor so dobri podatki, ki jih vnesemo. Več podatkov za analizo sistem ima, bolj bogati bodo vpogledi. Naš 12 letni arhiv daje temu sistemu dober začetni zagon.

SODELOVANJE Z DRUŽBENIMI PLATFORMAMI

Mediji, ki širijo lažne novice so popolnoma odvisni od Faceboka in drugih omrežij oglaševanja kot je Google za njihovo nadaljnje financiranje.

Media Matters ima unikaten vpogled kako popraviti probleme v tem delu medijskega obzorja. Potem, ko je Facebook spoznal in se strinjal z nujnimi ukrepi, smo začeli z dialogom.

Po pogovorih smo ugotovili, da Facebook potrebuje našo pomoč za razumevanje problema in identificiranje konkretnih rešitev. Nadaljne, postalo je jasno, da imamo koristne informacije in vpoglede, ki jih oni nimajo, in ki so nam pomagale predstaviti veličino problema.

Naprimer, pri Media Matter smo naredili konstelacijski zemljevid desničarskih facebook strani, ki so največji grešniki, ki širijo lažne novice - prav tako vpoglede v prehranjevalno verigo lažnih novic in kako se premikajo po Facebooku.

Podobno kot potem, ko je Google obnovil Pravila Uporabe, da bi preprečili spletnim stranem z lažno vsebino uporabo njihovega oglaševalskega omrežja, smo pri Media Matters imeli potrebne informacije za indentifikacijo in preprečitev delovanj 40 najslabših strani z lažno vsebino.

FACEBOOK SMO PRISILILI V BOJ PROTI LAŽNIM NOVICAM

Med volitvama 2016 je Facebook odklonil boj proti nevarnemu vzponu lažnih novic in celo ni hotel priznati vpliva, ki ga imajo na širjenje dezinformacij.

Mark Zuckerberg je to trditev označil kot "noro".

V novembru smo sprožili kampanijo pritiska proti Facebooku-u, da 1. prizna problem in proliferacijo lažnih novic na Facebooku in posledice, ki jih ima na našo demokracijo in 2. da se zaveže v odpravo probema. Kot rezultat našega pritiska Zuckerberg prizna oboje. Naša kampanija je bila pokrita z strani nacionalih, političnih, finančnih in tehnoloških medijskih hiš in od takrat smo konstantu v kontatku z vodstvom Facebook-a in jim z našo strokovnostjo pomagamo do pomembnih rešitev.

Socialna omrežja potrebujejo pomoč pri indentifikaciji slabosti in ustvarjanje rešitev. Media Matters bo služil tem namenom kot njihov partner, bil v navezi z njimi v jeziku velikih podatkov in spodbujal spremembe osnovane na tem kar vidimo da se dogaja v krajini.

Z implementacijo naše strokovno osredotočne tehnologije in ojačane kredibilnosti si bomo prislužili prostor za mizo in pomagali izboljšati medijsko krajino.

MOBILIZACIJA

Na Republikanski Konvenciji se je Stephan Bannon pohvalil, da je Breitbart ustvaril "platoformo za alternativno desnico". Tedne kasneje je bil Bannon postavljen za vodjo njegove kampanije in je sledil Trumpu v Belo Hišo. Alt-right se specializira v nadlegovanje in zlorabo in se razlikuje od tradicionalne desnice po svoji zmožnosti za samo-organizacijo.

Ampak ima nekaj ranljivih točk.

Povečini so odvisni od socialnih medijev, ki tolerirajo zlorabo. Operirajo na robu zakonov. Njihovi napori so financirani na tankih profitnih maržah. In njihovo članstvo je sestavljeno iz šibkih članov, velikokrat rekrutiranih v gibanje zaradi bojazni ali zamer do žensk in/ali rasnega sovraštva.

Lažne novice kot tudi Alt-right se zanašajo na možnost delovanja v senci. Predpostavljajo, da ne bo nobeden odkril njihovo nadlegovanje in propagando, preden je škoda že storjena.

Da bi jih ustavili, moramo postati večji in glasnejši. Samo preko masovnega vklapljanja lahko ustavimo njihovo nadlegovanje in laži.

Tako bomo to storili:

VEČKANALNE KOMUNIKACIJE

Media Matters ne bo samo upravljal z učinki medijske fragmentacije, ampak jo bomo uporabili kot vzvod za napredovanje naše misije.

Zaradi tega, bomo pri Media Matters poudarili naš obstoječi digitalni program za vzpostavitev večkanalnega komunikacijskega centra za stik s publiko, na način, ki je optimiziran za določeno platformo.

Povedano drugače: nobenega ne bomo prisilili, da pride k nam po vsebino. Namesto tega bomo šli mi k uporabnikom z vsebino, ki je individualno prilagojena za njihov način interakcije. V praksi to pomeni, da bomo dotično zadevo na Facebook-u drugače predstavili kot na Tumblerju ali Twitterju. Za nekatere v naši publiki , ki niso na socialnih omrežjih, to pomeni dostavljanje informacij direktno na mobilni telefon preko besedilnih sporočil.

Zadnjih nekaj let je naša digitalna ekipa inkorporirala elemente te strategije v našo komunikacijo, kar je rezultiralo v 970% poskoku v interakcijah in rasti.

Sedaj bomo pri Media Matters popolnoma inkorporirali ta pristop z predelavo naše strategije za družbena omržja, zaposlili bomo dodaten kader pri naši ekipi za socialne medije, in začeli z obširnim ciljanjem publilke in programom segmentacije.

Prav tako bomo v ekipo prinesli strokovnjake za konstrukcijo montažno-odzivnega plana, tako da bomo lahko izničili kampanije nadlegovanja in lažnih novic in saturirali medijsko krajino z resnico, ter po potrebi zaobšli medije.

S temi zmožnostimi bomo pri Media Matters dramatično povečali publiko in interakcijo, ter tako efektivno izničili lažne novice in dezinformacije, preden se razširijo.

MASOVNA "GRASSROOTS" EKIPA ZA RESNICO

Samo širok domet ne bo dovolj. Od naše publike bomo potrebovali pomoč, da se neprestano vključuje v boj proti Alt-right in lažnim novicam - rutinsko in znotraj njihovih družbenih omrežij.

Preveč Facebook uporabnikov tiho sedi, medtem ko ekstremizem in dezinformacije polnijo njihove časovnice. Progresivci se precej manj verjetno uprejo vsebini, ki se jim pojavi na časovnicah, kot pa njihovi konservativni nasprotniki. Tišina vzpodbuja dezinformacije.

Tako ne gre več naprej

Izurili bomo na sto tisoče uporabnikov, da bodo lahko indentificirati lažne novice in Alt-right kampanje v njihovih socialnih omrežjih in oborožili jih bomo z orodji za boj.

Decembra 2016 smo dodali 40,000 novih uporabnikov na našo listo akcij z lažnimi novicami v ospredju. Pričakujemo, da se bo rast nadaljevala, omogočili jim bomo trening, materiale z viri in urgentna opozorila akcije, da bodo sodelujoči ostali aktivno zaposleni.

Globlji "grassroots" doseg prav tako pomeni, da bo Media Matters bolje pozicioniran, da bo zmagal v boju proti pritisku korporacij, kar dokazano izničuje perverzno spodbujanje, ki nagrajuje to slabo obnašanje.

OCENITEV

Pri Media Matters bomo konstantno nadzirali naslednje indikatorje, ali smo na pravi poti do naših ciljev.

Serijski dezinformatorji in desničarski propagandisti iz družbenih omrežij do najvišjih položajev vlade bodo razkriti. Novinarji, aktivisti, zaupniki, politiki in splošna publika bodo rutinsko koristili in kot orožje uporabljali naše raziskovalne produkte, da bi razumeli in šli v akcijo proti spreminjajočemu se medijskemu ekosistemu in ekstremistom, ki bi ga radi manipulirali. Nadaljevali bomo z podiranjem rekordov v interakciji in dramatično razširili in diverzificirali naš doseg s prezentacijo naših raziskav v različnih formatih in na različnih platformah. Rezultat našega dela bo dosegel, da bodo ključne desničarske tarče videle znatno zmanjšan vpliv.

Internet in družbena omrežja kot so Google in Facebook, ne bodo več nekritično in brez posledic omogočale platformo in bogatitev strani z lažnimi novicami in propagandisti. Družbena omrežja se bodo vključevala v boj. Facebook bo dodelal svoj model tako, da bo na svoji platformi upočasnil dotok lažnih novic.

Toksične Alt-right kampanije nadlegovanja na družbenih omrežjih, ki zastrupljajo naš nacionalni diskurz bodo kaznovane in ustavljene. Na sto tisoče aktivistov se bo pridružilo našim kampanijam, da se upremo Alt-right nadlegovanju. Ključne Alt-right figure bodo zaradi naših raziskav in pritiskov izgubile kredibilnost in vpliv.

BUDŽET IN EKIPA

Osnovni budžet Media Matter za 2017 je bil $13.4 miljona, kar pokrije stroške 81 zaposlenih.

Ta budžet nam omogoča, da ustvarimo razskovalni oddelek z 34 zaposlenimi, ki so vključeni v nadziranje medijev, raziskave, globoko analizo in hiter odziv. To dodatno podpira pet hišnih skupin, vsaka na svojem področju, kar omogoča širšo podporo progresivnem gibanju na ključnih področjih, kot so nasilje z orožjem in javna varnost, LGBT enakost, reproduktivno zdravje in spolna enakost, klimatske spremembe in energija in ekonomski ukrepi.

Ta budžet nam omogoča investicijo v bolj efektivne tehnološke inovacije kot je zgodnje opozorilni sistem za identifikacijo lažnih novic in za ustvarjanje napredne prediktivne tehnologije, ki nam omogoča identifikacijo vzorcev in povezav z namenom ocenitve kako se dezinformacije premikajo in kako jih lahko onesposobimo. Prav tako nam bo omogočil graditi našo avdio in video ekipo, ki šteje devet članov, za robusten večkanalni komunikacijsko odzivni center in mobilizacijo "grassroots" ekipe za resnico; in povečanje števila članov in učinka akcij in iniciativ, ki poganjajo spremembe in odgovornost v medijski krajini.

SENOIR STAFF

Angelo Carusone, Predsednik. Angelo je bil imenovan za predsednika Media Matters decembra 2016. Prej je bil izvršni vice predsednik naše organizacije. V tej vlogi Angelo pomaga voditi dnevne operacije, razširanje dosega in upravljanje z odgovornostnimi iniciativami. Leta 2016 je šel na čakanje, da bi služil kot pomožni CEO za finance in administracijo pri Demokratski Nacionalni Konvenciji 2016. Angelo je ustanovil StopBeck, ki je uspešno organizirala sodelujoče, da preko družbenih omrežij prepričajo sponzorje, da prenehajo reklamirati na Beckovi oddaji. Pozno v letu 2010 se je Angelo pridružil Media Matters, kot kampanijski direktor, da bi delal pri DropFox iniciativi; kasneje je služil kot direktor za online strategijo in kampanije. Organiziral je StopRush napor, ki je prepričevala na tisoče podjetij, da prenehajo z oglaševanjem pri oddajah Rush Limbaugha. Leta 2012 je sprožil viralno kampanijo DumpTrump, ki je bila odgovorna, da so prepričali mnoge pooslovne partnerje Donalda Trumpa, da prekinejo razmerja z njim.

Julie Millican, Vice Predsednik. Julie se je ukvarjala z organizacijo že osem let v različnih inštitucijah, odkar se nam je leta 2006 pridružila Bila je tudi raziskovalka, pomočnica raziskovalnega direktorja, svetovalka, namestnica raziskovalnega direktorja in šefica osebja. Izčrpno je pisala o 2008 predsedniških volitvah in bila citirana v vodilnih nacionalnih medijih. Ima diplomo iz sociologije pri Appalachian State University in naziv magister v klinični psihologiji.

Sam Zegas, Višji Svetovalec. Sam je pri Media Matters odgovoren za inovacije, organizacijsko planiranje in operacije. Sam je avtoriteta v lingvistiki in upravljalec za več jezične projekte z mednarodnimi izkušnjami. Preden se je pridružil Media Matters je bil svetovalec za upravljanje pri Accenture. Tam je pomagal Notranjemu Ministrstvu modernizirati mednarodno verigo sistemov upravljanja premoženja. Potem je bil premeščen v Bostonsko Otroško Bolnišnico, kjer je služil kot direktor Ministrstva za mednarodno Zdravstveno Službo - največjega mednarodnega programa za paciente v pediatričnih klinikah. Obvlada in ima izkušnje v Nemškem, Španskem, Francoskem in Slovenskem jeziku in je sposoben prevajati v ruščino in italjanščino. Ima naziv magister v lingvistiki in antropologiji Harvard univerze.

Odstranili smo Roger Stone-a iz kabelskih programov.

Media Matters je s pritiski na CNN, MSNBC in celo Fox News uspela, da odpustijo Roger Stone-a, rednega gosta in dolgoletnega zaveznika Trumpa. Stone ima desetletja dolgo kariero v izvajanju umazanih političnih trikov z nasilno, rasistično in seksistično retoriko in je med volilno kampanjo 2016 uporabljal različne platforme, da bi v ospredje postavil obrobne teorije zarote in promocijo lažnih novic. Pozno leta 2015 in zgodaj leta 2016 smo agresivno izobraževali medijske producente (ki so mu nudile platformo) o Stone-ovem ozadju. Kot odgovor na naše pritiske so pri CNN in MSNBC potrdili, da se Stone zaradi njegove netolerantnosti ne bo več pojavljal v njihovih oddajah, in Stone je sam potrdil, da ga je FOX News dal na črno listo.

Galerija slik

Zadnje objave

Sat, 27. Mar 2021 at 20:52

431 ogledov

Kako postaneš fašist (ja, seveda se šalim. Šalim se, šalim! A lahko razumeš, da se šalim??)
(pazite, prosim, v tekstu je nekaj sarkastičnih opombic, da ne boste mislili, da vse mislim smrtno resno. Šalim se. Ja, saj razumete. To je takrat, ko ne misliš to, kar rečeš in računaš na to, da bodo ta miselni obrat sogovorci prepoznali.) Ker je prišlo do tako hudega viharja v kozarcu vode, bi tudi sam rad zavaroval svojo papirno barčico, da ne bi potonila na dno vseh lončkov, ki so jih pristavili različni ljudje in mediji v aferi »Fašistični medij NTA«. Najprej bi rad omenil, da sem bil že takoj pri prvem ogledu videa povsem prepričan, da je šlo za sarkazem. Prepričan sem bil tudi zato, ker se Aleš večkrat pošali glede svojega »statusa« v očeh levičarskih progresivnih borcev za socialno pravičnost. In skoraj vedno se pošali podobno sarkastično. In skoraj vedno se najde kdo, ki tega sarkazma ne razume in mu moramo drugi pojasnjevati, da je to le sarkazem. Torej on se pošali!!, bom še enkrat napisal POŠALI !, da je NTA fašistični medij. In ob tem naj dodatno poudarim, da kar nisem mogel verjet, da je ta del nekdo interpretiral na način, da gre za resno predstavitev. In še bolj sem bil šokiran, ko je to interpretiral Aljuš Pertinač na tak način. Zato sem šel gledat video še nekajkrat. Nekajkrat sem si prevrtel ta del in vsakič sem to dojel kot sarkastično opombo. Kajti zavedati se je treba, da so takoj, ko se je pojavila Nacionalna tiskovna agencija,  iz ne-desne strani na Twitterju, FBju in po nekaterih medijih planili po njej (tudi) z besedami, da gre za »fašistični, rasistični, naci« medij, ki da je last »fašistične« stranke SDS ipd. Ne samo to. Že v nekaj dnevih od rojstva tega medija je prišlo tudi do uspešnega kibernetskega napada na ta medij. (Ja, radovednim se poraja vprašanje KDO bi jih napadal? Zakaj? S tem napadom so onemogočili normalno delo NTA za nekaj dni in v tem času tako rekoč povsem cenzurirali vso vsebino NTA. Seveda smo s tem tudi naročniki, ki smo podprli ta novi medij, bili ob vsebino.) In glede Stefana Molyneuxa je dejstvo, da so ga čisto neopravičeno stigmatizirali, da gre za rasista, belega supremacista in podobno. Priporočam ogled njegovih videov in njegovih intervjujev. Aja, ups, ne morete več normalno gledati teh videov. Ker so jih preprosto ukinili. Cenzura pač… No, nekaj jih je še vseeno. Tukaj en pogovor z enim Judom: link. Prepričan rasist Molyneux se kar pogovarja z Judom, hm. (Za vsak slučaj- tole je bil sarkazem). Prepričajte se sami. Pogovarja se z znanstveniki, citira znanstvena dognanja. Ljudem pove, da on ni strokovnjak za to, in da se je zato bolje zanesti na strokovnjake, znanstvenike. In si ustvarjati mnenje glede različnih kontroverznih vprašanj na podlagi dejstev. In tudi Stefana so iste skupine »bojevnikov za socialno pravičnost« (SJW- social justice wariors) stigmatizirale za fašista. Torej je bila sarkastična napoved Aleša Ernecla povsem upravičena in celo logična.   Ampak kaj ima to opraviti z mano?? Mene je Aleš poklical kak mesec pred vzpostavitvijo platforme NTA. Vprašal me je, če bi kdaj občasno napisal kaj.. npr. kakšno kolumno ali kaj takega. Ja, seveda, sem rekel. In potem sem videl, da me je dal v kolofon med sodelavce. Kot podobni mediji dajejo v kolofon ljudi, ki se sicer ne ukvarjajo z medijem samim, pišejo pa zanje kakšne vsebine, po navadi kolumne. In ker ga poznam vem, da je vse,  kar dela v kontekstu svojih zapisanih misli in pogovorov daleč od tega, da bi bilo to na kakršen koli način povezano s fašizmom. Tudi sam sem pisal o napačni rabi imena »fašizem«. Tukaj npr.: link. In kako pride zdaj do takega viharja, da imamo v Sloveniji »fašističen« medij? Zelo preprosta, udbaškim ali stasijevim podobna naloga. Če ste starejši od 50 in vaši sorodniki niso bili nikoli v KPJ, potem veste, o čem govorim. Ali pa, če ste gledali kdaj film »Življenje drugih« o vzhodnonemškem primeru nekega para, boste ravno tako lahko razumeli, o čem govorim.   1. nekomu rečejo, da ob prvi manjši napakici zažene vik in krik. Oziroma ukrepa. 2. Nekdo je zagnal vik in krik ob sarkastični opombi, da gre za »fašističen medij«. To izjavo so potem vzeli iz konteksta malo daljšega uvoda. Na koncu tega daljšega uvoda predstavitve Stefana Molyneuxa Aleš reče: »I'm joking«, toliko v vednost (prevod: »šalim se«. Torej je Aleš dobesedno povedal, da se šali). 2. Takoj, ko nekdo objavi, da je sam urednik »priznal«, da vodi »fašističen medij«, se najprej odločijo za odpoved sodelovanja na kar najbolj glasen način tisti sayanimi, ki so to »spremljali« od blizu. (Se kdo spomni, kako so spremljali ljudi včasih? Kako je ob Kocbeku do konca življenja bilo nekaj njegovih »prijateljev«, ki so ga »spremljali«, in ki so veselo pisali poročila in ga, ko je bilo treba, tudi ovajali, se o njem lagali in podobno… Zelo preprosta naloga, v resnici… samo čakaš na primeren trenutek). Poglejmo, kdo je bil tukaj najbolj hiter. Pertinač. Aljuš. Nekdanji član SD (prebarvani komunisti) in ta isti človek, ki se je podpisal takoj, ko je bil Bernard Brščič ovaden zaradi domnevnega zanikovanja okrogle zemlje pod pismo, ki so ga podpisali tudi drugi »strokovnjaki«, člani stalne delegacije Slovenije za kolaboracijo pri Združenju za mednarodni spomin na holokavst. (https://holocaustremembrance.com/sites/default/files/ihra_-_slovenia_statement.pdf). Aljuš kot en od teh, ki zatoži Bernarda Brščiča. No, sum glede Bernarda Brščiča je bil v tem lovu na čarovnice ovržen. Takoj za Aljušem je hitro pristavil svoj lonček Boštjan M. Turk. Izobraženec, predavatelj, ki tvorno sodeluje in od blizu spremlja (spremlja?) tudi izjemnega misleca Toma Sunića. Kdor ve, kaj dela Sunić, verjetno tudi zna potegnit paralele in videt analogije… Tudi dr. Boštjan M. Turk domnevno ni razumel tega, da gre za sarkazem in nekako je preslišal tisti del na koncu (I'm joking)… Nakar so se ustrašili najbolj neustrašni desni sodelavci NTA. In hitro, da ne bi prišlo do kakšnih neželenih posledic v času, ko JJ hiti podpirati »sestrski Likud« na volitvah v Izraelu in se pripravlja na predsedovanje Slovenije EU, odpovedo sodelovanje z NTA tudi Vinko Gorenak, Edvard Kadić in Alojz Kovšca. OK, Kovšca je Aleša vsaj poklical, razložil razloge in to posebej razložil v dodatnem besedilu (mislim, da na svojem fb profilu)… Kajti zdaj je že povsem jasno, da je laž resnica postala… ker so povsod že to objavili. In ker so povsod objavili, potem je seveda res. To, kar so povsod objavili. Ko je pač povsod v velikih medijih objavljeno, je res. In ljudje verjamejo in zato, ker je to kar naenkrat res, vsi tisti, ki so s to »lažnico« pošpricani, hitro bežijo, saj jih ljudje imajo za fašiste. A si ti res fašist, te vprašajo? Mene so. In ljudje se distancirajo… tudi v strahu, da ne bi bili prepozni in bi bili potem na črni listi pri Kučanu ali Golubiču ali pri kakšni gospodinji, ker ona še najbolj in še predobro pozna zgodovino, saj se je učila o bitkah iz partizanskih in tudi iz holivudskih filmov. (Sem že povedal, da medtem JJ pošlje podporo Likudu, njihovi sestrski stranki, ki jo vodi Netanjahu, v Izraelu?  Saj veste, to je tisti Izrael, kamor je pred kratkim NPU poslal telefon podpredsednika Vlade Republike Slovenije, ki so mu ga zaplenili. In sicer so telefon poslali na odklepanje. Ker pri nas ga, tako zgleda, ne more odkleniti nihče, čeprav je podpredsednik Počivalšek rekel, da jim ga lahko on sam odklene, ker je lastnik in pozna geslo. In bi z veseljem to naredil zastonj za NPU.) Tako se dogaja politična realnost po Evropi, po zahodu. A ste vedeli, da na tedenski bazi Janeza Janšo obtožujejo fašizma, nacizma, rasizma in drugih podobnih kolov, s katerimi tolčejo tiste Slovence, ki niso pridni in ne ubogajo čisto vseh navodil glede migracij, marakešev in glede tega, kdaj bo treba nek narod dokončno izbrisat in napraviti življenjski prostor za kogarkoli, da le ni pripadnik avtohtonega evropskega naroda? Mali narodi so »ful« pripravni za tak eksperiment. Ker so mali in lahko hitro izginejo in nihče od velikih se ne sekira. Nekaj o eksperimentu je enkrat govoril en Harvardski insajder tukaj: Kliknite sem in se prepričajte, kakšni poskusni zajčki smo v EU . Ampak ok, grem malo nazaj. Res je, JJ verjetno res ni zase nikoli v sarkazmu rekel: ja, seveda, fašist sem. Ampak levičarji kljub temu zagotovo in stoodstotno »vedo«, da je fašist… Lepili so celo nalepke na različne trgovine, salone in inštitucije, kjer izrecno piše, da je članom SDS prepovedan vstop. Seveda, če so pa fašisti. (Tukaj opozarjam, da je bil to sarkastični stavek, ker se utegne kdo takoj strinjat z mano in me proglasit za pokončnega podpornika borčevske organizacije…) In ko sem pisal ta tekst, ki ga berete, sem šel pogledat še to, kaj o NTA piše Wikipedija. Enako kot mediji. Brez vsake distance, direktno. Tam brez vsake trohice dvoma piše, da je Stefan Molyneux beli supermacist (očitno pisci teh vrstic niso gledali, kaj šele razumeli nobenega njegovega videa. Opišejo ga, kot bi šlo za nekega idiota s pobrito betico, ki bi se drl na ulici po tekmi, da so belci nadrasa in je treba vse druge pobit…) Za NTA piše, da jo vodi Aleš Ernecl, za katerega mediji pišejo, da je član SDS. In ko sem prvič bral, je pisalo le to, da je član SDS.  Skratka, vidim kup tendencioznih poenostavitev, mnoge mejijo na laži, se prijavim na Wikipedijo in začnem popravljat te laži na tem članku v Wikipediji, najbolj odprti in superduper najbolj nadsvetovno naddemokratični enciklopediji v vesolju. Čez nekaj ur so moji mali popravki bili izbrisani in vrnjeni na prejšnje stanje, čeprav sem samo nekaj besed opremil z »domnevno« ali »sarkastično« in dodal eno kratko pojasnilo. Res kratko… Eno poved. In spet se lahko vrnemo na tisto prvo vprašanje čisto zgoraj: kdo?? Kdo je ta človek, ki vsakih nekaj ur pogleda, kaj se je spremenilo na opisu NTA na Wikipediji in to potem preveri ter »popravi«? Tako, da popravi nazaj v prejšnje stanje in poleg napiše, da bo treba premislit o tem, da bi omejili dostop… Pri tej "ful" demokratični enciklopediji. Bi malo omejili dostop zame, da ne bi jaz pisal? Pokličem Aleša Ernecla in mu povem za to. In ker je zelo hiter pri pisanju, je to opisal tukaj Link na NTA (morda se boste morali naročiti) Pogledam zgodovino popravkov. Ker je vse zabeleženo v tej Wikipediji. In vidim, da je več ljudi tukaj. Ampak en glavnih pri tem je nekdo, ki mu je ime »Hinko Gnito« (inkognito)… Se pravi nek tip, ki pod psevdonimom piše in šari po tej wikipedični strani, se postavlja za arbitra itd. Kdo takega človeka plačuje za to, da visi na wikipediji in popravlja stvari na način, da NE ustrezajo dejanskemu stanju?? In zdaj še zaključek Bom zelo na hitro, ker itak že pišem daljši tekst, v katerem se bom skušal spovedati (zopet to govorim sarkastično). Namreč o tem, da če se zavzameš za slovenstvo in za rod, si vse, le človek ne. Takoj te obsodijo rasizma, fašizma, nacionalizma, zmerjajo te s »slovencljem«, stigmatizirajo te tisti, ki se še sekundo prej najbolj zgražajo nad tem, da se nekoga stigmatizira itd itd itd.. In zato človek, ki se zavzame za slovenstvo, nujno mora ves čas pisat neke vrste spovedi. Ker drugače se ga znanci, sorodniki, prijatelji in (iz posebnih, evolucijskih vzrokov) predvsem ves ženski rod takoj odpove. Četudi cenijo npr. Prešerna, Cankarja ali koga, ki se je ravno tako zavzemal za slovenstvo. Ampak… seveda se ne morejo družiti s fašistom, rasistom, nacionalistom, ki je vse to predvsem zaradi tega, ker ima bogsigavedi kakšne osebne težave s samospoštovanjem in se zato spravlja na uboge črnce, južnjake, LGBTjevce, se vsaja nad komunisti, ki so edini bili zmožni premagat najbolj hudičevega izmed vseh zlobnih mitoloških bitij. Uganite sami, kdo je to. Ker, če bom zapisal, boste rekli:  »Še premalo smo vas«…  

Fri, 19. Mar 2021 at 18:38

762 ogledov

Če sem kot ponosni Slovenec za koga fašist, tudi prav!
Zdi se, da je prostor, ki gradi na narodu in določenih nacionalnih programih, v slovenski politiki že zaseden, a vendar se tudi zdi, da je slovenstvo kot pojem pomensko izpraznjeno. Globalizacija je dosegla svoje, v slovenskih pogojih se je pridružila tudi balkanizacija, ki je premaknila identifikacijska sidra Slovencev drugam. Morda sodobni razvoj človeka poteka na način, ki premika ta sidra iz rodovnega na druga področja, ki so za posameznika bolj temeljna od rodovne pripadnosti, torej iz biologije na vrednostno področje. In pri tem postajajo biološke dispozicije v zavesti modernega človeka manj pomembne oziroma jih nadomeščajo druge, bolj abstraktne, tudi moralne, etične. Tako se lahko vprašamo, ali je slovenstvo danes še temeljna identifikacija osebe, katere predniki so Slovenci oziroma ali je slovenstvo še neka posebna vrednota? Vsakdo se lahko pri sebi vpraša, kje na lestvici njegovih vrednot je to, da je Slovenec. Jaz osebno sem rodovniško Slovenka, spomin mojih prednikov (staršev, starih staršev, njihovih staršev itd) ni segal v nobeno drugo »izvorno« domovino, nihče se torej v družinski rodovni skupnosti ni spomnil, da bi davno nekoč nekdo »naš« prišel od nekje drugod. Zato lahko z gotovostjo rečem, da so, ko se je formirala slovenska nacionalna zavest v 19.stoletju, vsi moji predniki živeli na slovenskem nacionalnem ozemlju. Mislim, da je to tudi edini pravi mejnik v opredeljevanju, kdo je in kdo ni Slovenec. Ko smo Slovenci nastali, se »prebudili« kot narod, se identificirali s to skupnostjo zaradi skupnih navad, kulturnih običajev in, kljub narečnim posebnostim, bolj ali manj podobnega jezika ter se poimenovali za Slovence, so predniki nekaterih, ki danes živimo v Sloveniji, bili tukaj. Bili so prisotni v tistem zgodovinskem času in bili so vključeni v to skupnost ljudi. Zato smo nekateri Slovenci in drugi nekaj drugega. Novodobno marksistično omaloževanje slovenstva, češ da gre za »sociološki konstrukt« ne more izničiti rodovnika. Slovenec se rodiš, ne zato, ker si rojen na teritoriju Slovenije, ampak zato, ker si rojen slovenskim staršem, kjerkoli ti živijo.  Danes smo priča tudi nekakšnemu zapoznelemu poskusu narediti iz slovenstva vsevključujočo nacijo, kar je pri številčno majhnem narodu, kot smo Slovenci, svojevrstni politični debilizem. Nacija (angl. Nation) je širši pojem od naroda. Če je narodov temelj prav ROD (slovenščina je čudovito izjemna glede tega poimenovanja, saj izraža že s samo besedo narod prav njegovo bistvo, torej, rod, predniško linijo pripadnosti), je nacija vezana na pojem države, torej državljanstva. Iz zgodovine so znani nastanki velikih nacij, npr. ameriške nacije, francoske, tudi italijanske, ki so nastale znotraj meja držav, ne glede na etnično in narodno pripadnost državljanov. Pogosto se je vzporedno z nastankov nacije odvijala tudi jezikovna unifikacija, ki je potekala s prevzemom jezika večinskega naroda s strani manjših; veliko jezikov manjših narodov je v tem procesu izginilo. Nekaj podobnega je bila ideja Jugoslavije v času od njenega nastanka do druge svetovne vojne, ko se je sistematično delalo na unifikaciji jezika in naroda, vendar je bilo prav zaradi močne narodne zavesti Slovencev ta jugoslovenizacija takrat neuspešna. Poskusi unifikacije z večinskim jezikom je potekal tudi v »novi« Jugoslaviji. No, zdaj se ta proces jugoslovenizacije Slovencev dogaja kar znotraj Slovenije same. Priča smo paradoksu, ko se Slovenija, država, ki naj bi bila uresničitev tisočletnega sna Slovencev po samostojnosti, spreminja v državo, ki sistematično briše slovenstvo in slovensko nacionalno identiteto. V  vseh svojih operativnih politikah ta država,  uklanjajoč se diktatu globalističnih, posebej EU projektov, izvaja raznorodovanje, ki bo imelo veliko bolj tragične posledice od kakršnih koli poskusov raznorodovanja v preteklosti.  Slovenci postajamo v lastni državi drugorazredni državljani, in to tako drugorazredni, da se državi ne zdi vredno niti to, da nas prešteje, niti toliko nismo vredni, da bi vedeli, koliko nas sploh še je. V Sloveniji se vodijo socialne politike, ki zaradi kriterijev, ki jih postavljajo, favorizirajo priseljence, ne Slovencev. V Sloveniji so socialne transferji namenjeni nizko kvalificirani, uvoženi delovni sili. Slovenec do socialnih transferjev v svoji državi ne pride, njegovi otroci »presegajo cenzus«. Slovenec do državnega stanovanja ne pride, ta so namenjena »socialno ogroženim«, torej priseljeni nizko kvalificirani delovni sili in njihovim družinskih članom. Za Slovenca v tej državi ni zastonj nič! Zastonj privilegiji pripadajo tujcem.  Slovenec je v svoji domovini dober samo za trdo delo in plačevanje davkov, na katerih se bohoti predimezioniran državni aparat, ki, ne glede na  barvo vladajoče koalicije,  že desetletja ne služi več interesom slovenskega naroda. Nasprotno. Slovenska država postaja zgolj administrativna enota bruseljskega centra, ki niti ne skriva svojega prezira do »narodov«, saj pojma »narod« v svojih dokumentih niti ne več uporablja; EU dokumenti, s tem pa tudi njihovi slovenski prevodi, uporabljajo striktno pojem »družba«; tako tudi v Sloveniji ne bomo več našli uradnih dokumentov, kjer bi se uporabljal termin »slovenski narod«; govori se zgolj o »slovenski družbi«. To je globalistična vizija upravnih enot, kjer narodne identifikacije ni več; je samo konglomerat atomiziranih posameznikov znotraj administrativnih meja mikro enot nadržavne tvorbe, v kateri je vseeno, kdo živi. Manj kot je domorodcev, za katere še obstaja bojazen, da se spominjajo nekakšne »narodne zavesti«, bolj kot je identifikacija atomizirana, manj kot je skupinske pripadnosti, šibkejša kot je torej narodna zavest, lažje naddržavne tvorbe unificirano vladajo in manjša je možnost za upor proti njim. Slovenska država s svojim vestnim prevajanjem bruseljskih direktiv in udinjanjem bruseljski eliti tlakuje pot v narodno izkoreninjenje Slovencev. Vodilni politiki se ne zavedajo, da ni dovolj, če si med prepevanjem Zdravljice držijo roko na srcu in da radi tu in tam prisluhnejo harmoniki ali pojedo »slovenski zajtrk«.  Ko taisti politiki obenem sprejemajo ukrepe, ki favorizirajo Neslovence in tujce ter jim radodarno omogočajo brezplačne vrtce za vse njihove od drugega do desetega otroka, je jasno, da tlakujejo pot v konec slovenskega naroda.  Ali je možno spremeniti tok dogajanja? Zgledi iz Vzhodne Evrope kažejo, da lahko. Poljska in Madžarska dosegata velike uspehe, zlasti na področju dviga rodnosti svojega lastnega naroda, torej lastnega rodu, ne nekih imaginarnih »državljanov«. Kajti tudi v Sloveniji ne gre za to, da je potrebno dvigniti rodnost kogar koli, ampak mora slovenska država, torej država, ki smo jo Slovenci ustvarili zase, s stimulativnimi ukrepi poskrbeti za  dvig rodnosti Slovencev. Ker, če se vrnemo na začetek članka, slovenstvo je in bo vedno vrednota vseh nas, ki pripadamo rodu Slovencev! In nihče nam ne more vzeti našega ponosa, da smo Slovenci, potomci naših prednikov, ki so tukaj vztrajali in razvili eno najlepših in samobitnih evropskih kultur. Slovenstvo je in bo vrednota vsem, ki se čutimo z vsem srcem Slovenci, saj so nas starši vzgajali kot Slovence. Zato je čas, da se prebudimo! Slovenstvo ni samoumevno. Zanj se moramo žal tudi v svoji lastni državi še kako boriti,  vsak na svojem področju, brezkompromisno. Predvsem pa se ne smemo pustiti sprovocirati marksističnim izgubljencem, torej ljudem, ki so iz sebe izbrisali svojo narodno pripadnost, zavrgli svoj narod in narodni ponos; ljudem z vsiljeno ideološko identiteto, ki jih pušča prazne in ki dela iz njih potencialno bratomorne lutke v rokah globalističnih elit.  Sem zato, ker sem ponosni Slovenec, ksenofob? Tudi prav. Sem zato, ker sem s ponosom Slovenka, rasistka? Tudi prav. Smo zato, ker smo narodno zavedni in bomo naredili vse, kar je potrebno, da obstanemo na tem ozemlju kot VEČINSKI NAROD, fašisti? TUDI PRAV! Lahko nas zmerjajo, lahko nas preganjajo in kaznujejo za »sovražni govor« - če se mi ne bomo pustili izkoreniniti, nas nihče ne bo mogel. Prva stvar, ki jo slovenski patrioti moramo narediti, je, da se na novo politično organiziramo. Stranke, tudi tiste, ki se umeščajo na desno, so preveč že prepletene z globalistično EU vsebino, morda manj na programsko deklerativni ravni, vendar vsekakor v izvedbi njihove politike. Kot alternativa starim strankam se je pred časom pojavil DOM, ki je vzbudil veliko upanja, da bomo dobili novo stranko slovenskih patriotov. Ali se bo po začetnih neuspehih zmogel na novo organizirati, je v tem trenutku velika neznanka. Prej bi lahko rekli, da je napočil čas za novo, tretjo izbiro.

Tue, 16. Mar 2021 at 13:53

222 ogledov

Čudni časi – čudni sodniki! (odziv na zapis v sobotni prilogi Dela)
Razumem zadrego ustavne sodnice gospe Katje Stubss – vendar po mojem ne  gre za čudne čase, kot je zapisala v naslovu članka, ampak za čudne ljudi, žal tokrat ustavne sodnike. S priimki in imeni. Roka Čeferina, Špelco Mežnar, Mateja Accceta in seveda dr. Rajka Kneza, ki skuša v svoji kneževini - proti vsem pravilom zdrave pameti in poštenosti potegniti voz iz blata v katerega je zabredlo najvišje sodišče v državi - Ustavno sodišče. In se vanj z izmikajočimi odgovori vse bolj pogreza.Zelo me čudi, kako v »čudnih časih« ustavna sodnica – Katja ŠugmanStubbs brani in išče nekaj, kar ne obstaja več - to je svetla podoba Ustavnegasodišča. Njen odziv na ugotovitve prof. dr. Jurija Toplaka kaže že v naslovu,ne le na cehovsko solidarnost, pač pa še bolj na zmedenost in pomanjkanjeelementarnega občutka za nepristranost in pravičnost. To je tudi vzrok sodnih zaostankov US, kajti braniti pristranost  s pristanostjo in jo deklarirati za nekaj kar ni, je res zelo težko intelektualno delo, ki terja veliko časa.  Tudi to je povzročitelj velikih zaostankov.    Ne gre samo za to, da sodniki ne preberejo odločb, pod katere so podpisani in si »sodijo« v lastnih zadevah , pač pa je najhuje to, da serijsko zavračajo - zavržejo zadeve, BREZ OBRAZLOŽITVE. Skratka zadeve ne zavrnejo,ampak zavržejo, zmečejo v koš. Takih sodnikov in takega sodišča nerabimo. In drugič, sploh ne sodijo ampak serijsko zadržujejo zadeve in izdajajozačasne odredbe po tekočem traku. Menda se je nabralo že 12 začasnihzadržanj. To pomeni, da ustavni sodniki ne sodijo, ampak vladajo z dekreti– začasnimi zadržanji. In tretjič: na Ustavnem sodišču prevladuje princip rezultatskega odločanja,ki ukinja status samostojnega in neodvisnega sodnika. Tudi to nas vodi vkonec pravne države.  Če kdo ukinja pravno državo je to v resnici Ustavno sodišče. Tako vse bolj postajamo diktatura nedelujočega in opravilno nesposobnega Ustavnega sodišča. Višek pa je to kar je zatrdil dr. Rajko Knez, da nad njimi ni modronebo, ampak njihova vest. Očitno je njihova vest zelo kosmata, oziroma jenekaj kar ne obstoja.  Če kdo, si inkriminirana sodniška trojka, ki jo je dr. Jurij Toplak ujel s prsti vmarmeladi, s predsednikom vred, zasluži najmanj kazensko ovadbo –zaradi nevestnega dela v službi. Po 257 in 258 členu kazenskega zakonika je zaradi tega lahko obsojen vsak uradnik, in celo minister, le ustavni sodniki, ki ne sodijo, ne ! Res so časi čudni, še bolj pa so čudni ljudje – ustavni sodniki brez vesti. Sodniški novi razred si dovoli prav vse, pri tem paklavrno jadikuje nad svojo iznakaženo podobo.

Mon, 15. Mar 2021 at 22:31

1490 ogledov

Kolumna Jiřija Kočice: Koliko nas je Slovencev po rodu?
Leta 2015 je  profesor za računalništvo in inteligentne sisteme, dr. Matjaž Gams v samozaložbi izdal knjigo Slovence izumirajo, v kateri je kot znanstvenik, zaposlen na IJS, zelo natančno prehodil pot od tega, kako opredeljujemo tujerodne rastline in živali, preko tega, kako take vrste vplivajo na določene avtohtone vrste rastlin in živali pa vse do tega, kako lahko določene vrste izumirajo. Pri njegovih demografskih analizah nam postane prekleto jasno, da smo Slovenci dejansko na robu izumrtja, in da je to povezano tudi z dotokom tujcev ter premalo aktivno politiko dviga natalitete.   Ob vsem tem ni bilo že od leta 2002 nobenega resnega štetja prebivalstva, v katerem bi prešteli Slovence po narodnosti in po veri. To so ukinili. Toda politikom naj, četudi si ne dajo veliko dopovedati, predlagam štetje prebivalstva, v katerem se zabeleži narodnost le tistim, ki se imajo za Slovence. Tako bi se lahko politiki izognili morebitnim strahovom, da se utegnejo nekateri drugi narodi počutiti upravičene še do veliko večjih zahtev in privilegijev, če bi rezultati štetja pokazali, da jih je že več kot 20 ali 30 odstotkov… Zakaj mislite, da se sicer lahko zgodi taka reč kot je ukinitev štetja in ugotavljanja narodnosti prebivalstva? Še Mariji Tereziji je bilo jasno, da je neka taka »inventura« prebivalstva pomembna za vsako državo, ki resno računa na svoje ljudi. In tudi, da je pomembno, koliko ljudi je katere narodnosti. Še posebej takrat, ko živiš v državi, ki se po svoji definiciji imenuje »nacionalna država«, saj smo jo ustanovili Slovenci (torej narod) na podlagi samoodločbe. Ali bi tako štetje utegnilo povzročiti tako šokantno soočenje z resnico o tem, kakšno je stanje, da bi to negativno vplivalo na nadaljnji razvoj Slovenije? Bi tudi navadni ljudje, ki niso nikoli dejansko razmišljali o tem, lahko naenkrat razumeli, zakaj so celo rezultati volitev takšni kot so? Bi se naenkrat lahko soočili s tem, da bodo naši otroci morali živeti v neke vrste posebni vsejugoslovansko- mednarodni- večetnični in večrasni družbi, pri čemer bodo imeli seveda vedno (naj)slabši položaj? Saj bodo kot avtohtoni prebivalci ob takih progresivističnih medijih in marksističnem šolskem sistemu že po »defaultu« grozni »nacionalisti« in morda tudi zlobni »rasisti«. Vsekakor pa najmanj »fašisti«, če ne bodo z vsem srcem podpirali sorosoidno »odprto družbo«, (ki mora biti odprta le v eni smeri: smeri bolj ali manj liberalnega razsutja tradicij, običajev in predvsem genetike evropskih avtohtonih narodov.) Pravzaprav smo vsi, ki opozarjamo na to leta in leta, že zdaj v tem položaju. Že zdaj nas stigmatizirajo tisti, ki se sicer strastno zavzemajo proti stigmatizaciji. Že zdaj nam podtikajo namere za strahotne zločine, na kakršne ne pomislimo niti v sanjah, niti jih nismo zgodovinsko izvajali, kaj šele, da bi bili organizirani v tej smeri. In pri tem podtikanju so večinoma najbolj glasni ponosni nasledniki tistih, ki so take zločine dejansko izvedli takoj po vojni in so jih malo manj grozljivo izvajali vsaj še 50 let po vojni….  Prav tako nam podtikajo nasilni nacionalizem tisti, ki so še pred 25 leti v imenu nacionalnih tendenc bili pripravljeni klati po Bosni, Kosovem, Sarajevu, Srebrenici ipd… Podtikajo nam na vsakem koraku vse, kar nas poriva še bolj v rob izumrtja in še bolj v rob nezmožnosti, da bi se vzpostavili kot zdrav, samozavesten narod in zdravo, ozaveščeno družbo, ki ji je jasno, da smo Slovenci določena skupina ljudi s svojimi značilnimi kulturnimi posebnostmi, da imamo precej enotne genetske značilnosti, ki so vsaj deloma različne od okoliških kultur (pri tem so, zanimivo, v bližnji okolici najbolj različne prav od tistih kultur, s katerimi smo bili v skupni državi), in ki ji je jasno, da brez ozaveščanja teh osnovnih gradnikov naroda kmalu ne bo niti slovenske države niti naše kulture, rod in narod pa se bosta lahko povsem izgubila v ne tako odmaknjeni prihodnosti. Ampak, slišim vprašanja: zakaj bi sploh narod bil neka pomembna kategorija? Vem, da dva tisoč let savlovskega natega zelo močno deluje in ga ne moremo kar zavreči z eno samo potezo in reči: univerzalizem sam po sebi je laž. Nihče nam tega ne bo verjel, ker nas iz vseh možnih strani bombardirajo z »dokazi« o tem, kako smo vsi po celem planetu enaki in kako vsi lahko živimo skupaj v multikulturalistični družbi brez meja in kako vse preplavlja univerzalna ljubezen. Toda vsak dan posebej in vsako leto bolj je jasno vsakemu, ki zmore pogled mimo filtrov, ki nam jih globalisti natikajo na oči v različnih oblikah nevrolingvističnega in nevroikonskega programiranja, da je multikulturalizem velika prevara, v katerem se vsako generacijo zgodi vsaj ena taka vojna kot je to bilo tudi na balkanskem področju. Vsaj eno klanje, v katerem se (včasih pod krinko vere, včasih pod krinko ideoloških vprašanj, včasih pa tudi čisto brez krinke) različne etnične skupine prerazporedijo in med sabo »obračunajo« do hudih, genocidnih razmer. A to se zgodi ob predpostavki, da neka etnična skupina pride do dovolj velike moči za to. Dokler je ta skupina premajhna, prešibka ali nima nobene druge dodatne pomoči za svoj prodor, se bo skušala prilagoditi, se »skriti«, iskati možnost sobivanja na način, da bodo posamezniki sicer čim manj izpostavljeni, hkrati pa bo večina posameznikov v tej manjšini skušala delovati samo-zavarovalno, vsaj delno subverzivno do večinskega naroda, povezano znotraj svoje etnične pripadnosti… (Seveda, vedno se bodo našli ljudje, ki ne bodo ustrezali tem opisom, a Gaussova krivulja je neusmiljena). Ko pride taka manjšina do dovolj velike moči- to je lahko gola številčna premoč nad prej večinskim, avtohtonim narodom, lahko je finančna nadvlada nad njim, lahko je pomoč druge sile od zunaj, lahko je kakšna druga oblika premoči nad večinskim, avtohtonim narodom- se začne proces prerazporejanja oblasti in groženj z nasiljem. In na koncu s prevlado, večinokrat žal povezano z grozljivimi genocidi. Sami smo v svojem življenju lahko bili priče temu procesu tako v Sloveniji, ki je bila manjšinska v okviru SFRJ in se je (vsaj za silo) otresla očitne srbske nadvlade, predvsem smo lahko tak (še bolj izrazit) proces videli v BiH, kjer so skupaj tri etnične skupine sprožile skoraj totalno vojno druga proti drugi. Podobno smo videli proces na Kosovem, kjer so avtohtone Srbe v nekaj desetletjih zamenjali bolj številčni Albanci, podobna zgodba se dogaja ravnokar v Makedoniji…. A take in podobne reči se dogajajo v tem trenutku po celi Evropi… Če bomo še nekaj časa živi, bomo podobne stvari videli v delih Anglije, Francije, Belgije in drugih držav, v katerih se bo vedno manjša populacija avtohtonih narodov morala boriti za obstoj na življenje in smrt. Zato je skrajni čas, da se naša slovenska politična elita (in res mi je vseeno, kateri del teh ljudi ima katere ideološke predznake, če niso ti etnično določeni), zelo radikalno začne pri svojem delu spraševati vedno in vsakič, kako bo katera koli odločitev vplivala na potek očitnega izumiranja Slovencev. Predvsem pa: kako bi tak potek zaustavili in ga spremenili v potek večanja števila Slovencev? Bo Marakeški sporazum pripomogel k temu, da bo Slovencev več in bodo z večjo gotovostjo ohranjali svoj rod, svojo etnično identiteto in svojo državo v prihodnosti? Bo pristajanje na multikulturno življenje liberalnih ali marksističnih odvodov Savlovega natega poboljšal stanje našega rodu in naroda v času, ko bodo naši sinovi, hčere in naši vnuki vodili to državo in imeli aktivno vlogo v oblikovanju političnih, gospodarskih, kulturnih odločitev? Bo izgradnja Tretje razvojne osi, Drugega tira in podobnih projektov pripomogla k temu, da bo Slovenija in njen avtohtoni večinski narod, na katerem je bila zgrajena, dejansko napredoval, imel boljše preživetvene možnosti? Bo sprememba ustavnih določil o tem, kako naj potekajo referendumi dobro vplivala na preživetje Slovencev kot avtohtonega naroda? ITD… Želim reči, da bi se morali vsi politiki in vsak posebej čisto vedno, v vsaki politični situaciji in odločitvi, najprej vprašati o tem, koliko s tem pripomorejo Slovencem v njihovem naporu zgolj preživeti. Kot posamezniki in kot narod. Lahko razumem ljudi, ki mislijo, da to nima nobene veze z njihovimi individualnimi načrti ali, da imajo občutek, da je narod zastarel koncept… Toda vsak med njimi bi si moral živo pred očmi naslikati situacijo, ko nek drug narod, etnična ali rasna skupina začne klat ljudi tvojega rodu in tvojega naroda. Tvoje potomce, tvoje sorodnike, kakor se je dogajalo v zgodovini in kakor se bo dogajalo tudi v prihodnosti, četudi bi še tako radi gledali skozi rožnat filter savlovskih profetov, ki trdijo, da tega ni in da je svet predvsem ena sama lepota različnosti… »Obogatitev«… In četudi se po nekem res čudežnem naključju to ne bi zgodilo (čeprav se je že nekajkrat v zadnjih 100 letih- vsaj v 1.sv. vojni, Leninovih in Stalinovih čistkah, gladomoru, 2. svetovni vojni in v povojnih klanjih), bo vsekakor prišlo do hudih tenzij, v katerih se potem avtohtoni prebivalci množično selijo iz svojih domovin. So preganjani na en ali drugi način. Naj spomnim, da je odliv Slovencev že zdaj, v tem relativno mirnem trenutku ogromen, o čemer se res zelo redko razpravlja. Toda, če že naletimo na tako razpravo, nas bodo vedno prepričevali, da toliko »državljanov« kot jih odide, tudi na drugi strani pride v državo, in pri tem bo v teh analizah vedno videti, kot da je vseeno, kdo so ti ljudje, ki prihajajo in odhajajo. Pri teh »analizah« se nikdar ne bo kakorkoli opredeljevala njihova nacionalna pripadnost, kot bi bilo čisto vseeno, kdo dejansko naseljuje Slovenijo in kot bi to vprašanje bilo povsem nerelevantno. Če si ne znate predstavljati, kako zelo napačen je tak način gledanja, si prosim predstavljajte, da bi se vam rodil otrok in v porodnišnici bi potem žreb določil, katerega otroka boste dobili za domov tisti, ki ste na ta dan postali mamice in očetje…

Sun, 7. Mar 2021 at 21:47

1063 ogledov

Kolumna Johance: Umetnost
Ste opazili razliko med umetnostjo nekoč in danes? Oziroma, kaj vse se kot umetnost definira danes? Kdo vse je lahko umetnik in da je ta novodobna umetnost razumljiva le neki peščici ljudi, izbrancem… eliti pravzaprav. Tisti, ki te »umetnosti« ne razumemo, smo zanje nerazgledana, neizobražena,  polpismena zmeneta, ki si drznemo pod vprašaj dajati njihove veleumetnine. Ko gremo po svetu, občudujemo arhitekturne presežke različnih obdobij, freske, marmorne kipe, slike in vsi jih razumemo. Razumeš pomen umetnine, pove, govori ti, šepeta ti svojo zgodbo in v sebi kar podoživiš vzdušje tistega časa, trenutka, ki je upodobljen. Med sprehodom po grajskih sobanah in hodnikih čutiš glamur in prestiž tistega časa, slišiš smeh in veselje ob družabnih dogodkih, razkošne večerje v soju sveč, svilene obleke in sobe različnih barv za različne dejavnosti… žalost in bolečino, ki jo je Michelangelo predstavil v hladnem in mrtvem marmorju, ko je upodobil Marijo z mrtvim sinom v naročju. Pieta je tako polna čustev in podrobnosti, da je kamen oživel… Pravi umetniki nam dajejo umetnine, ki ne potrebujejo razlage, da bi jih razumeli, pravi umetniki nam dajejo umetnine, ki nas vrnejo v tiste njihove čase, pravi umetniki nam pričarajo tudi vonj tistega časa, čustva… žalost, veselje, hrepenenje, ljubezen, bolečino tragedij in izgub, pravi umetniki s svojimi rokami dajo poljub življenja tudi hladnemu in mrtvemu kamnu. In balet, ko plesalci s plesnimi gibi pokažejo vsa čustva od jeze do izjemnega veselja, od sovraštva do ljubezni… umiranja… in mi to čutimo, vidimo sami.  To je zame umetnost. Danes pa se pod pojmom umetnost skriva marsikaj, tudi sovražna in nestrpna sporočila, celo grožnje s smrtjo. Umetniška instalacija, vredna milijon, je po nekih merilih in standardih lahko tudi banana, nalepljena na zid. Potrebujete torej banano, zid in močan selotejp in že ste potencialni milijonar. Prešernovo nagrado v Sloveniji pa dobite, če pse naučite da se pridejo podojit na vašo dojko in nekje malo po poti se z njihovimi celicami daste še oploditi. Namesto prefinjenih fresk, naša mesta »krasijo« takšni in drugačni grafiti, nestrpni zapisi »plemenitijo« zidove cerkva in drugih zgradb. Ker se ne spomni nič izvirnega, da bi opravičil svoj sloves umetnika, bo šel v Strunjan, povil znameniti beli križ in ga požgal. Zame je to skrunitev in vandalizem, za organe pregona pa ne. Zanje je to umetnost in performans. Umetniška instalacija v moji lepi Sloveniji je tudi, da se pisarniško mizo in stol polije z rdečo barvo, ki simbolizira kri in da je učinek večji, na mizo postavijo tablico z imenom. Mene je ta instalacija, ki je nastala kot prikaz nasprotovanja ministru, spomnila na pokol novinarjev iz uredništva Charlie Hebdo v Franciji. Objavili so karikaturo Alaha in tisti, ki jih je to užalilo, so vdrli v uredništvo in pokončali novinarje s  strelnim orožjem. Krvave mize in stoli. Umetniška instalacija s pomenom… no vsaj ta ni potrebovala razlage in podnapisov. Na kulturnih prireditvah pa je plesne vložke nadomestilo neko zvijanje skoraj golih teles z gibi, ki so kot da bi bili vzeti iz kakšnega pornografskega filma. Kaj je globlji pomen te novodobne umetnosti, kaj bodo ta obeležja povedala rodovom za nami? Ali lahko tista banana pove toliko, kot nam povedo umetnine, ki jih je ustvaril in nam zapustil Michelangelo in ostali velikani umetnosti kot da Vinci, Rembrandt… ali lahko neka »umetniška« skulptura, zvarjena iz starega železa, izžareva žalost in bolečino? Koliko je sploh treba truda, razmišljana in spretnosti, da sežgeš križ in koliko, da poslikaš Sikstinsko kapelo? Ali je v tistih gnusnih grafitih toliko truda in znanja kot v svetovno znanih freskah? Koliko je treba vaje in dela za baletno predstavo v primerjavi z nekim perverznim tresenjem riti? Zakaj, od kdaj, je neko kvazi razbijanje in nek približek petju, kjer je izvajalec skoraj brez posluha, petje in glasba? Predvsem pa od kdaj se pod krinko umetniških instalacij lahko grozi s smrtjo in širi nestrpnost do drugače mislečih, predvsem politikov? Sodobni čas in naprednost sta nas pripeljala do točke, ko smo se obrnili nazaj, ko je uničevanje umetnost, ko je vsako skrpucalo nekoga, ki zna uporabljati selotejp, instalacija, ko je umetnost plesa zamenjala vulgarnost, ko je umetnost zlorabljena v politične namene za obračunavanja in grožnje. a je to želja večine? Želja, da te stvari kot kulturno in umetniško dediščino zapustimo našim otrokom? Z grafiti popacane cerkve, namesto mojstrovin, ki jih je ustvaril da Vinci pa bo na steni gnila banana. Namesto sofisticrane baletne predstave bo na odru nekdo našim vnukom pokazal, kako se podoji psa.  Najbolj žalostno je, da nam te vulgarnosti kot normalnost skozi vse pore življenja in telesa vsiljujejo osrednji mediji, znane in vplivne osebe, nek  nov svetovni red, ki pa ne pomeni nič drugega kot degradacija vsega doseženega na nivo popolnega uničenja družbe in moralnih standardov, kot pritičejo kulturnemu človeku. Bomo pristali na to, da je sodobna kultura pod nivojem obnašanja  opic? Tudi opica namreč ve, da je banana hrana in da nek Rog ne more biti simbol umetnosti.  Kašna bo torej naša zapuščina? Če želimo otrokom pustiti človeka dostojno umetnost, moramo najprej ustaviti propadanje in uničevanje te, ki smo jo kot zapuščino dobili mi.

Sat, 6. Mar 2021 at 21:50

418 ogledov

Kolumna Vilija Kovačiča: Zakaj je v Sloveniji odstop prepovedana beseda, razen ko gre za premiera Janeza Janšo !
In zakaj največja televizija POPTV povsem ignorira slovensko nacionalno sramoto, tako da z molkom ščiti vodstvo Ustavnega sodišča. Očitno je POPTV  privatna TV v lasti kneževine Rajka Kneza in družine Čeferin. Sinočnji nastop predsednika US dr. Rajka Kneza je v celoti razkril intelektualno in moralno bedo sedanje zasedbe slovenskega Ustavnega sodišča. Predsednik Knez , ki je ne dolgo nazaj na pogovorih pri predsedniku države moledoval o spoštljivosti do sodne veje oblasti, je sinoči v Odmevih nehote razkril vso bedo sedanje zasedbe Ustavnega sodišča – niti z eno besedo pa ni demantiral navedb dr. Jurija Toplaka. To tudi ni mogel kajti Toplakove navedbe in Knezovi odgovori razkrivajo, da je cesar nag in da je njegovo Knezovo spodnje »premoženje« enako ničli. Je pa tipično da gospoda ni nič sram, kvečjemu mu je nekoliko nerodno.  Bilo pa je prav smešno in tragikomično ko je izrazil zadrego, začudenje in presenečenje nad tem da ljudje mislimo, da je nad US samo še modro nebo. Halo Halo ! Je pa še nekaj zelo pomembnega kar je razkril dr. Jurij Toplak – v slovenskem oddelku EU sodišča v Strasbourgu so tri sodelavke (Ana Vilfan, Katarina Klemenčič & comppany ter še ena uslužbenka) katerih naloga je, da slovenske pritožbe »pravočasno« selekcionirajo in večinoma mečejo v koš. Kljub temu pa je statistika dobljenih sodb za državo Slovenijo in naša sodišča skrajno porazna – komaj 10 % !  Ob tem pa me čudi da slovenski intelektualni pravičniki (Hribarja, Vesna Godina, Boris Vezjak in drugi pol »intelektualci« svetovnega in balkanskega formata) molčijo in ne izrazijo zahteve za ODSTOP ne Čeferina, ne Tomaža Vesela.   Pozivam DZ, da uzakoni postopek odpoklica ustavnega sodnika, saj ustavni sodniki ne morejo biti svete krave nedokončane tranzicije. Posebej še ker morajo ustavni sodniki biti zgled nepristranskosti,  ne pa se sklicevati na to, da to da isto počnejo tudi druga sodišča.    Halo halo !  Kje je Sodni svet, DZ in ministrica za sodstvo? Neodvisnost ni to da  izigravaš pravila in se delaš, da se to dogaja tudi drugim. Kneževina na Beethovnovi 10 ni last Rajka Kneza, pač pa državljanov, ki je ne plačujemo za »NAPAKE«, ampak za pošteno in pravočasno sojenje. Rajko Knez je rekel, da nad njimi ni modro nebo, ampak  njihova vest, ki pa je žal zelo kosmata! Čeferin, Acceto, Špelca Mežnar in Rajko Knez, očistite si jo z ODSTOPOM. Zgledujte se po Marjau Šarcu, ki nas je sam odrešil njegovega nad JAZA! Tudi USODNA DOMIŠLJAVOST vašega nadjaza ima meje ! Ps: za zaključek citiram samega sebe iz včerajšnjega sestavka na PW in Časnik.si. Slovensko washingtonsko močvirje niso samo Murgle, pač pa tudi najvišja sodna institucija v državi sestavljena po priporočilu bivše Cerarjeve poslanke Jasne Murgl. Asociacija, povezava obeh imen to dokazuje. Zato so rezultati takšni kot so, globoko negativni. Ustavno sodišče ni zgled ampak nacionalna sramota. https://drzavljank.si/post/584072/ustavno-sodisce-je-nacionalnasramota
Teme
eseji david brock memo

Zadnji komentarji

N K :

16.02.2021 09:35

O moj Crom , ker dolg zapis ;) Jiri spet si povrsen , tokrat kr zelo ;) Pozabil si par stvari ustet v svoj izracun o druzbi ;) Kot prvo , " Gre namreč za to, da velik del intelektualcev zagovarja tezo, da se je naša civilizacija razvila v smeri, ko jo danes živimo, ravno iz judovsko- krščanskih korenin. " A ne smes pozabit , kok stvari v svoji veri je judovsko -krscanska skupnost , prilagodila in prevzela od poganske vere , kokr tudi od drugih ;) Torej vprasanje , kdo je bolj zasluzen za razvoj , je kr na mestu ;) Kot drugo ; " Hamiltonov zakon, pri katerem je biolog W. D. Hamilton dokazal »sorodstveno preferenco« (kin selection), po kateri smo statistično vsa bitja pripravljena delovati bolj altruistično do tistih bitij, ki so nam bolj genetsko podobna kot pa do tistih, ki so nam genetsko podobna manj " Ta zakon deluje samo v neglobalnem svetu , v svetu plemen. Pri globalnem svetu pa ne. Ti dam primer ; mi smo blizje arabcem , kot pa kitajcem po genih. Kulturno pa je lih obratno , evropejci se prej povezemo z azijci , kot pa z arabci ! ;) Kot tretje , pozabil si ustet vpliv ateistov v zgodovini. Kdaj bojo verni sprejeli , da obstajamo in da nas vpliv na zgodovino ni majhen ;) Najbrz nikoli ;p Pa se je stvari , prevec za napisat ;) Ps ; Bolj te berem , bolj dobivam obcutek , da sploh nisi desno usmerjen . Ampak te vodi strah !! Strah pred izgubo kulture , strah pred levimi ( ceprav ne vem zakaj , ker desni niso bili nic boljsi v zgodovini ) , strah pred drugo kulturo , strah pred izgubo " jaza" v mnozici mnenj , strah pred spremembami. Ne delujes kot Savel , ampak kot rimljani , ki so zasmehoval spremembe. Ki jih ni mozno ustaviti , ker je to narava cloveka ;) Kokr koli , zanimiv zapis in probaj bit manj povrsen , ter ukljuci vse dejavnike v razmisljane in ne samo une , ki pokrijejo tvojo agendo ;p Pps; Povezovanje kulture in genov , je rahlo zgreseno , ker kultura je bolj povezana z naravnim okoljem v katerem zivis , kokr pa z tem , kake gene imas ;)

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Demokracija ima pomen