Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Imunski sistem predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela Vili Kovačič, državljan K.

V sobotni prilogi Dela v dolgem intervjuju predsednik računskega sodišča (RčS) Tomaž  Vesel pravi, citiram: 

»Imunski sistem države se ruši... Kot da bi bili vsi psi vojne spuščeni, delovati so začele, da tako rečem tovarne zlobe. Dopuščeni so pritiski tretjerazrednih uradnikov. Naše edino orožje je  argumentacija vsakega podpisanega stavka. Enako velja za Ustavno sodišče….. Če je kaj narobe moramo odreagirati …«.

To so zelo hude in močne besede, ampak stvarnost je še hujša. Računsko sodišče je namreč samo sestavni del tega in tako deformiranega imunskega sistema, tega in takšnega kot ga kritizira. Kajti imunost ne deluje, očitno se bolj ukvarja predvsem s političnim obračunavanjem – revizije zelo pomembnih projektov pa čakajo in čakajo.  Že 2 leti in 3 mesece čakamo na revizijo vladnega projekta 2 tir, vmes pa so se pred tem - od leta 2014 do marca 20020 zamenjale 3 vlade.

Zato ne pravijo državljani zaman, da je RčS enooki in brezzobi tiger in žal se očitno njegov predsednik zelo trudi, da tako ostane.

Kot je znano revizija investicijskega programa projekta 2tir iz leta 2019 še vedno na čakanju. Zato pozivam predsednika RčS, da nemudoma zaključi in objavi  revizijsko poročilo o trenutno ključnem projektu v Sloveniji, to je vladnem 2tiru. Milijarde bodo šle v nepovrat, povzročena bo nepopravljiva okoljska in težko popravljiva finančna škoda. Podzemna ekološka bomba pa grozi z uničenjem podzemnih in nadzemnih vod. To so prave tovarne zla, ne tiste, ki jih predsednik Vesel tako samozavestno omenja v intervjuju v Sobotni prilogi Dela.

Računsko sodišče je edina institucija v državi, ki ima tolikšno pristojnost in moč, da lahko ustavi takšne in tovrstne pohabljene politične projekte. Da gre za političen projekt ni dvoma. Da je katastrofalen se kljub molku predsednika Vesela in veselim pravljicam ministra Vrtovca vedno bolj vidi. Institucija, ki se deklarira kot sistem zavor in ravnovesij, je v resnici generator zavor in povzročitelji neravnovesij.

Z neuporabo moči vodilni v njej zlorabljajo moč, ki jim jo po zakonu daje institucija.

Pri tem ne gre za vlado, kajti vlade se menjajo, režim pa ostaja isti. Zato zveni kot norčevanje in slaba šala ko Tomaž Vesel pove: »če gre kaj narobe, moramo reagirati še preden gre kaj zares narobe. Če v imunski sistem nastaviš kimavce, brez rezultatov in referenc, ta razpade. Na konci izgublja cela skupnost«.

Ali res in kdo !?  Izkušnja kaže, da izgubljamo prav zaradi njegovega ne ukrepanja.

Zato od predsednika RčS pričakujem, da opusti »najvažnejšo postransko stvar na svetu« in se posveti temu za kar ga plačujemo davkoplačevalci in državljani. Kdo v SLO blokira spremembe ? Žal so prav vodilni ljudje v institucijah blokatorji sprememb, namesto generatorji razvoja in iniciatorji prememb. Zato od RčS pričakujem ukrepanje, ne zgolj piarovsko kazanje mišic za dimno zaveso neukrepanja.

Čas Corone je lahko čas streznitve. Gospod Vesel, zelo veseli bomo, ko boste pričeli delati za  javno dobro in v javno korist in boste prenehali politizirati in boste po 2 letih in več, končno opravili dolžnost - revizijo projekta 2TIR, in to ne samo s stališča učinkovitosti, pač pa predvsem s stališča smotrnosti.  Tedaj bomo vsi na isti strani. Psi vojne in tovarne zla bodo postali vaši zavezniki, državljani pa vaši hvaležni davkoplačevalci.

»Neodvisne« medije, RTVSLO in STA pa pozivam, da končno pričnete poročati o tem, o čemer zdaj nočete niti slišati. Imunski sistem države bo močno okrepljen, ko bo Računsko sodišče in z njim njegov predsednik, začelo opravljati svoje glavne profesionalne in ne postranske ljubiteljske naloge, kljub temu da gre za najpomembnejšo postransko stvar na svetu – nogomet in 5 krat manjšo plačo od vašega pregrešnega postranskega zaslužka. 

Gospod Vesel, poskrbite torej, da vladni drugi tir ne postane »sladko jabolko pregrešnega navdiha« za financiranje volilnih kampanj za naslednjih 45 let.   

Zato je 2tir tako pomemben - za našo sedanjost in za našo prihodnost. Kajti ne gre samo za izgubo 2 milijard, gre za zaton demokracije !

Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
Kaj se dogaja, ko so »volitve« v Sloveniji?
2
Savlov nateg
3
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
4
Zločini Komunistične oblasti nad narodi Jugoslavije 2.del    
5
Zločinski ideologi in vodje krvave revolucije na tleh Jugoslavije v besedi in sliki.