Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Kolumna Marka Fratnika: Predlagani ukrepi vlade Kritika in pregled predlaganih ukrepov z vidika podjetnikov in davkoplačevalcev

V sredo, 16.09.2020 je vlada predstavila predloge ukrepov na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Skoraj ni medija, ki jih ni objavil, zato jih ne bom samo naštel, temveč zraven podal o njih svoje mnenje.


Okolje 

Predlagajo 30 sprememb, v fazi spreminjanja so gradbeni zakon in nekatere uredbe, ki bi naj poenostavile izdajo gradbenih dovoljenj. 

Precej poskusov sprememb na tem področju smo že doživeli. Najbolj se spomnim Černačevega ukrepa pri gradnji enostavnih objektov za časa predzadnje vlade JJ. Veljal je le nekaj dni, potem pa ga je leva politična srenja poteptala in ukinila.

Kdorkoli je kdaj gradil ve, da so temeljni problemi predvsem birokrati na občinah in UE, ki znajo demonstrirati samovoljo in izjemno moč. 

Zakonske spremembe na tem področju so nujno potrebne, ampak brez učinkovite spremembe pri birokratih napredka ne bo. Veliko nas pozna “izživljanje po pravilih”; zadnji dan 30 dnevnega roka pripomb stranka pripombo odpravi, dokumentacijo dopolni, ponovno vloži, po 30 dneh zopet pripomba in tako se vse zna zavleči v nedogled. 


Gospodarsko področje 

Avtomatizacija izpolnjevanja obrazcev. Res je živ obup na vsak obrazec pisati davčno, matično in celo registrsko številko podjetja ter ostale podatke o podjetju. Vse številke so unikatne, z vpisom ene bi računalniški program takoj moral napolniti vse ostale manjkajoče. 
Simičevi predlagajo vodenje podatkov v enem registru. 

Če tole bere kak informatik, mu je verjetno zraven slabo, ker se sprašuje: zakaj tega ni že od pojava prvega računalnika v SFRJ? 

100 državnih organov, 100 različnih idej kaj vse bi jim naj podjetja poročala. Ajpes, Furs, eDavki, itd. Vsak svoje zahteve za podobne ali celo enake podatke. Živa groza. 
To bi naj odpravili z enkratnim poročanje podatkov.

Poenostavitev refundacije bolniških! Avtorji obstoječega sistema si zaslužijo nagrado za zapletanje do onemoglosti in trajno prepoved približevanja Javni upravi... Skratka: spremembe so več kot dobrodošle.

Davki 

Tu je predlogov največ oziroma so bili najbolj podrobno predstavljeni. Sam sem nad njimi razočaran.

Davek od dobička, dosežen ob odsvojitvi kapitala, se po 15 letih lastništva več ne bi plačal. Trenutna meja je 20 let.
Uvedli bi socialno kapico in sicer pri 6000 € bruto. Meja za SLO precej visoka, ampak bolje to kot nič.
Davek od izplačila dohodkov iz kapitala bi se naj iz 27.5 zmanjšal na 25 %. Hrvaška ima 12 %.
Pri oddaji nepremičnin predlagajo zvišanje normiranih stroškov iz 15 na 30%,a  ne bo moč uveljavljati dejanskih stroškov. 
Splošna dohodninska olajšava bi se dvignila iz 3500 na 4000€.
Predlagana uvedba 6 dohodninskega razreda za zaslužke nad 1 mio, ki bodo obdavčeni samo z 10% - poudarjam, za zneske NAD MILIJON. Pri tem je potrebno poudariti, da ne gre za dohodke iz kapitala (dividende) ampak zaslužke. Koliko davčnih rezidentov Slovenije zasluži mesečno, po odbitem obračunu prispevkov za plače, več kot 80.000 € ne vem, sam ne poznam nikogar. Vsako znižanje davkov je za pozdraviti, ampak tole resnega vpliva ne bo imelo. Na TW je nekdo pokomentiral češ, do sedaj takšnih ni bilo, sedaj bodo. Kakšno plačo mora imeti nekdo, da se ga ta ukrep dotakne? Cca 135.000 €/mesec. Po odbitju prispevkov ostane cca 86.400, 86.400x12=1.036.800 Za 36.800 bi plačal samo 10% dohodnine medtem, ko bo za preostali milijon plačal 486.000€ dohodnine. Predlagan ukrep pride v poštev samo vrhunskim športnikom. Ga pozdravljam, kot vsako drugo zniževanje davkov!

Predlagajo uvedbo davka na nepremičnine. SDS je bil leta kategorično proti davku na nepremične, zato je tale predlog prvi v nizu razočaranj! 

Uvedli bi 20% obdavčitev od zaslužkov pri trgovanju s kriptovalutami. Sam verjamem, da lahko ta davek poberejo samo po “nesreči”. 

Pavšalne stroške za SPje pavšaliste bi iz 80 spustili na 60%. Namesto, da bi stopili na prste državnim uradnikom, profesorjem, itd, ki fiktivno “svetujejo” državnim podjetjem in celo državi ter črpajo državni denar preko fiktivnih podjetij in spjev, bi kaznovali in dejansko ukinili eno izmed redkih pametnih in debirokratiziranih oblik mikro podjetništva.

Nekaj predlaganih ukrepov sem izpustil in za konec prihranil upokojence.

Ti bi lahko tudi po upokojitvi ostali zaposleni, če bi to želeli. Poleg normalno obdavčene plače bi prejemali tudi celotno pokojnino. Edino normalno in vsekakor za pozdraviti, VENDAR (!), potrebno je upoštevati, da živimo v Sloveniji. 

Nujno je potrebno vzporedno oziroma še prej sprejeti zakon, po katerem bodo vsi v javnem sektorju in državnih podjetjih, ki dosežejo upokojitvene pogoje, avtomatično odpuščeni, sicer jih bo veliko ostalo na delovnih mestih še po smrti.



Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
2. TIR - slovenski Titanic
2
Telebani za telebane
3
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
4
Savlov nateg
5
Zločini Komunistične oblasti nad narodi Jugoslavije 2.del