Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Kolumna Gregorja Preaca: ODPRTO PISMO DRUŠTVU NOVINARJEV SLOVENIJE (DNS) Je po cenzuri ilegalnih migracij zdaj tu cenzura poročanja o koronavirusu v Sloveniji?

NAS DNS KOT ŽE V PRIMERU ILEGALNIH MIGRACIJ SPET POZIVA NA (AVTO) CENZURO? 


In vendar DNS pozivam, da napiše obsodilno izjavo Šarčeve vlade in večine glavnih medijev, ki so zaradi malomarnosti, neznanja, nizke etike (raje cenzura in rumeno olepšavanje) krivci, da se je pandemija tako razširila po Sloveniji oz. da smo zdaj morali sprejeti tako rigorozne ukrepe.

Na začetku bi bilo dovolj ozavestiti javnost in politiko o nevarnosti pandemij pa vplivati tako na politiko, da zapre mejo z Italijo pravočasno, nadzorovati letališča. 
Spet ste se nam, ki smo v Aziji, ki pobližje poznamo pandemije tu (kot že pri ilegalnih migracijah) posmehovali, da širimo paniko. Da koronavirusa v Sloveniji ni, ne bo, ne more biti, da smo imuni. Tipično zanikanje, kot pri migracijah, pa pri pretepeni ženski ali v primeru Stockholmskega sindroma. 
Pa že dva meseca iz Indije in Tajske medijem, vladi, ustanovam pošiljam opozorila in nasvete, kako se bo z globalizacijo pandemija hitro širila, pa kako se tu uspešno branijo. Ubijte sla, ki prinaša slabe novice!

Tajska je 30-krat večja od Slovenije in ima vsaj 5-krat manj okužb od Slovenije. Ker imajo maske, gel za roke povsod, tudi na avtobusih, v trgovinah, merjenje temperatur na ustanovah pri vhodih, posebno bolnišnico za primere koronavirusa, urejene karantene, ozaveščenost ali dovolj strahu, da ljudje niso lahkomiselni.

In tudi visoke temperature podnebja in pač prej virus umre.
Pa vsega tega niti DNS ni upošteval. In zdaj spet sporočilo, ki nas novinarje poziva bolj na cenzuro kot odkrito poročanje in opozarjanje. 


Prosim, da moje sporočilo prepošljete vsem članom DNS. Ker je kritika in še drug pogled. Razen če DNS spet ne spoštuje notranje in nobene demokracije, pluralizma. 


Kdaj se bo v Sloveniji in EU nehala praksa, ko nihče pravočasno smiselno in pragmatično ne ukrepa, potem pa so ukrepi nasilni, vojaški, prekomerni in cenzura, kot že pri ilegalnih migracijah, češ ne smemo sejati panike, strašiti, raje skrivajmo, olepšujmo, si izmišljajmo lepše izrazoslovje kot prebežniki, otroci brez spremstva, vera miru. 


Si boste, dragi novinarji, tudi zdaj izmišljali lepe izraze za koronavirus in pandemijo? Za pandemijo predlagam naziv 'globalna solidarnost', za virus pa ime 'nevidni škrat'!


Ali res tako malo zaupate zdravi presoji ljudi? Je to ostanek posttravme socializma?

Gregor Preac, 
svobodni novinar, pisatelj, popotnik, 
član DNS,
Bangkok

V NADALJEVANJU JE KOPIJA PISMA DRUŠTVA NOVINARJEV SLOVENIJE SVOJIM ČLANOM 

Spoštovane članice in spoštovani člani društva,

Društvo novinarjev Slovenije se bo prilagodilo trenutnim razmeram in upoštevalo priporočila v povezavi s preprečevanjem širjenja novega koronavirusa. Vsaj do konca marca bo društvena pisarna zaprta. Novinarskih izkaznic v tem času ne bomo izdajali. Delali bomo na daljavo in bomo za vas dosegljivi po elektronski pošti na že znanih naslovih.

Novinarji so v teh razmerah ključnega pomena za obveščanje javnosti, zato pristojne organe in medijske hiše pozivamo, da zagotovijo pogoje za varno delo, kar vključuje vso potrebno zaščitno opremo za novinarje, snemalce, fotoreporterje in druge medijske delavce.

ODGOVORNO POROČANJE

Novinarje pozivamo, naj poročanju upoštevajo etične standarde, zapisane v Kodeksu novinarjev Slovenije.

Navajamo pa še nekaj priporočil, ki jih je pripravila organizacija First Draft.

·         Izogibajte se senzacionalizmu, ki v javnosti lahko vzbudi močan strah.

·         Izogibajte se uporabi (simbolnih) slik iz spletnih baz, ki utrjujejo stereotipe in povzročajo paniko.

·         Izogibajte se ugibanjem o najslabšem možnem scenariju.

·         Javnosti podajte konkretna priporočila, kako naj ravna.

·         Javnosti predstavite uradne vire informacij.

·         Izbirajte prava vprašanja o novih znanstvenih raziskavah.

·         Pogovorite se z različnimi strokovnjaki.

·         Ne pozabite, da si vsaka govorica ne zasluži prostora v medijih.

·         Če poročate tudi o govoricah, v naslovih in čivkih izpostavite dejstva.

·         Zapletene informacije, kot je npr. raven tveganja, predstavite tako, da bodo lažje razumljive.

·         Izogibajte se zaničljivim izrazom.

·         Ugotovite, katera vprašanja si zastavlja javnost, in odgovorite nanje.

·         Ko oblikujete zemljevide in infografike, ne pozabite navesti virov informacij, datumov in konteksta.

Svetovna zdravstvena organizacija pa opozarja, da novinarsko poročanje, ki se preveč osredotoča na individualna ravnanja in odgovornost pacientov za okužbo in širjenje novega koronavirusa, lahko dodatno stigmatizira okužene. Nekateri mediji so npr. ugibali o viru novega koronavirusa oz. o pacientu številka nič v določenih državah. Poudarjanje prizadevanj za razvijanje cepiva in zdravil lahko pri javnosti vzbuja strah in ustvarja vtis, da smo nemočni v boju za ustavitev širjenja virusa. V SZO predlagajo, naj mediji raje izpostavljajo vsebine s praktičnimi nasveti za preprečevanje okužbe, o simptomih koronovirusne bolezni COVID-19 in kdaj moramo poiskati zdravniško pomoč.

Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
Savlov nateg
2
Kraja ameriških volitev
3
Jugoslavija-Dokončni zlom ječe narodov.
4
Zločinski ideologi in vodje krvave revolucije na tleh Jugoslavije v besedi in sliki.  
5
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel