Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Okupacija je... kaj točno? Jiri Kočica

Eno vprašanje:
Recimo, da nek narod želimo zamenjati. Recimo, da želimo na področju, kjer je danes Slovenija, imeti raje neko večinsko multikulturno mešanico drugih narodov. Ker smo dobili občutek, da enokulturne družbe, ki mejijo ena na drugo, prej ali slej sprožijo nek konflikt in celo vojne.

Pa dajmo reči, ker gre za le miselni eksperiment, da bi želeli tukaj npr. Nemce, Avstrijce, Madžare in Italijane. (OK, vem, sovpada z narodi, ki so bili v drugi svetovni vojni ravno na tem območju in smo se ves čas učili, da so to okupatorji. Ampak poskusimo vseeno in dajmo reči, le zavoljo ekperimenta, da gre za narode, ki se zelo težko integrirajo in ne bodo hoteli nadaljevati slovenske kulturne običaje, vzorce, morda bodo v neki fazi priseljevanja celo začeli govoriti, da smo Slovenci kmetje, zaplankane živali, bolje je zanje, da se bodisi spremenijo v Avstrijce, Nemce, Italijane, Madžare ali kaj podobnega ali pa jih vsaj potisnimo bolj v zakotne kraje in jih morda celo malo zatremo... Morda na ta način, da jim prepovemo slovenske običaje, se norčujemo iz tega, rečemo njihovi glasbi npr. "goveja", jim začnemo predavat o tem, da je njihova zgodovina čista mitologija in nimajo v zgodovini nobene resne dokazane vloge, njihov jezik je ena spakedranščina nekega slovanskega ponesrečenega narečja ipd...
V prvi fazi bo dovolj, če po medijih vrtimo neslovensko glasbo, se pačimo v njihovem jeziku in ga počasi spremenimo v nek popačen novorek, se posmehujemo vsem njihovim zgodovinskim dogodkom ipd...
Kako bi rekli temu?

Je to okupacija ali gre za kakšno obliko pomoči, da se slovenski živelj bolj internacionalizira in bolj univerzalno pogleda na stvari in dojame, da je treba pač malo zobe stisnit in se malo umaknit, saj moramo dati prednost svetovljankemu načinu življenja in univerzalizmu urbane kulture?

Ker "narod" je v bistvu zahojena in povsem napačna kategorija, nek zastarel koncept, ki ga mali narod, kot smo Slovenci, v bistvu sploh ne more uresničiti in ga tudi nima niti zgodovinsko niti kulturno... Skratka, nujno je, da se kot narod izniči, izumre.
OK, recimo, da gre eksperiment v tej smeri in recimo, da se je nekaj podobnega (vsaj malo, morda ne v vseh segmentih) dogajalo v zgodovini okrog zadnje faze Avstroogrske države, čeprav... čudi me, da je bil slavist(!) Miklošič, Slovenec, rektor (to je vodilna pozicija) takratne Univerze na Dunaju... Ali pa, da bomo bolj v skladu z zgodovino, o kakršni smo se učili, recimo, da se je Slovencem dogajala taka krivica in zatiranje v času med vojno, ko so sem prišli Nemci (Italijani, Madžari). In to z orožjem. In so izdajali časopise v ... slovenščini? A je to res? Morda res, ker npr. v Mariboru in v Ljubljani so izhajali časopisi v slovenščini in tudi sicer so bili praktično vsi napisi dvojezični.. Sredi okupacije. No, ja, ampak ne dvomim, da je šlo za okupacijo, ker so prišli z orožjem. Tako, kot so v času SHS, ki se je zgodila takoj po razkroju Avstroogrske, po deželah, ki so danes v Sloveniji, bile kasarne s kraljevo srbsko vojsko pod neposredno komando iz Beograda... OK, res je, da je takrat Slovenija nekako to sprejela kot mirno priključitev k tej zvezi. Ampak zelo hitro po tem se je spremenila SHS v Kraljevino Jugoslavijo in ko je prišlo do oktroirane ustave, takrat se niso vsi Slovenci čisto strinjali... In je bila Slovenija pod nekakšno pol-okupacijo... lahko bi rekli, da je šlo za neke vrste mehko kolonijo...

Ne najdem neke čiste situacije v zgodovini, ko bi Slovenci lahko sami odločali o svojih političnih odločitvah, saj tudi po letu 1945 ni bilo čisto vse tako, kot bi si želeli Slovenci... Posebej ne tisti, ki so bili po vojni pobiti. Ni jih bilo tako malo, če štejemo tudi tiste, ki so se morali izseliti, če so sploh želeli preživeti. In če štejemo še tiste, ki so ostali, a so morali biti povsem tiho, če niso želeli iti v zapore, na Gole otoke ali doživljati podobno kot njihovi pobiti predniki...

Toda prav zdaj, recimo od leta 1991 do zdaj, poteka nek proces. In ta se dogaja tako, da ga neposredno spremljam.

Ni mi treba brat nešteto mnenj in knjig in zbirat ne vem kakšne dokaze o tem, ker sem priča tega, kar se dogaja. To vidim na lastne oči, imam sopričevalce, jasno mi je, kaj se dogaja vsaj v toliko, kolikor nek človek lahko spremlja vsakodnevno dogajanje v taki mali državici kot je Slovenija. In pri tem je vedno bolj jasno in zelo zelo očitno, da se delež Slovencev v Sloveniji drastično manjša. 

In hkrati z zmanjševanjem števila Slovencev se drastično povečuje število narodov, ki bi lahko bili tudi tisti zgoraj našteti in jaz bi imel verjetno čisto enak odnos do tega kot ga imam zdaj, čeprav to niso Italijani, Nemci, Madžari, ampak so Srbi, Bosanci, Makedonci, Kosovarji..

Ne sovražim teh narodov, da ne bi kdo napačno razumel. Nobenega naroda ne sovražim. Le morda malo težko razumem, kako je taka zamenjava (ker Slovencev je od leta 1990, ko jih je bilo okrog 90% v Sloveniji), le še dobrih 65%, če ne celo manj.

V bistvu jih je toliko manj v zadnjih 30 letih, da jih ne upajo ali nočejo preštet, ker bi potem narodi, ki bodo kmalu v večini, imeli lahko težavo s Slovenci, saj bi se večina Slovencev začela spraševati to, kar se sprašuje zdaj ena mala skupina ljudi: kakšna je razlika med tem, da nas zamenjajo okupacijski narodi iz 2.sv.vojne in med tem, da nas zamenjajo narodi, ki smo jih sem začeli bolj množično naseljevati s socializmom?
Koliko je pri tem pomembno orožje? Če pogledam Kosovo in tamkajšnjo populacijo Srbov, ki so se počasi izseljevali in se še izseljujejo, kakšna je bila vloga orožja do same vojne leta 1991? Niso se prav veliko streljali, a so vseeno že leta 1991 Albanci bili v veliki večini. 
Koliko se danes streljajo v Makedoniji? Niti ne tako zelo, se mi zdi. A hkrati vemo, da je en ogromen del Makedonije že v svojem bistvu albanski. Ker tam Makedonci praktično ne živijo več. 
Poglejmo tudi mesta po Evropi. Nekatera mesta so postala mesta, kjer Evropejcev ni več. Luton v Angliji. Moelenbeck v Belgiji. Kar nekaj delov Pariza. Deli nekaterih drugih evropskih mest. Rečejo jim "no go zone", ker je zelo nevarno, da pride Evropejec v ta predel. Lahko ga napadejo in ubijejo. Tudi policija si ne upa kaj prida v te predele. 
In ko pogledam iz te plati na drugo svetovno vojno, mi res ni več čisto jasno, kako bomo upravičili v šolskih kurikulih za zgodovino tisto besedo "narodno", ko bomo jemali "Narodno osvobodilno vojno"?

(Vem, rekli boste: "pa kaj ta človek, ki ima očitno neslovensko ime in priimek, sploh teži s tem?" Naj povem, da meni se smilijo tudi Makedonci, ko je pa čisto jasno, da bodo šli enako pot kot Srbi na Kosovem. In tudi Srbi na Kosovem se mi smilijo, saj je jasno, da je pri zasedbi tega področja asistirala cela Evropa. Ki si želi multikulturnosti. Ampak ne povsod. Recimo na Kosovem je drugače. Tam so lepo razdelili Kosovo in srbski del države. Vsak narod v svoj predalček....)

Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
Jugoslavija, 3.del:  »Industrijska revolucija« in obubožano kmetijstvo po socialistično.
2
Savlov nateg
3
Zločinski ideologi in vodje krvave revolucije na tleh Jugoslavije v besedi in sliki.  
4
Jugoslavija -Kruta resnica o samoupravnem socializmu
5
Butalska Slatina?