Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Kolumna Matije Horvat: Kaj je narobe s SVIZom? Politične igrice SVIZa v nazornem prikazu šolskega prostora

Kako bi SVIZov besednjak odzvanjal v prostorih šole?

Kot odgovor na televizijski intervju predsednika vlade je vodstvo SVIZa,  20. novembra 2020, medijem poslalo javno sporočilo in ga preposlalo tudi tisočim članom.

Prestavimo to sindikalno sporočilo v šolo in prisluhnimo zvenu njihovih besed v šolskih prostorih. Spremenimo zgolj predsednika vlade v učitelja, ministre v učiteljski zbor, sindikat SVIZ v razred 3.S:

Sporočilo za medije

Razred 3.S ZAVRAČA UČITELJEVE MANIPULACIJE

Medtem ko učitelj išče krivce in širi neresnice, se učenci soočamo s številnimi težavami.
V pogovoru je učitelj  Janez v svoji poznani maniri otepanja prevzemanja odgovornosti za neuspehe ob hkratnem zvračanju krivde na prav vse druge obregnil tudi ob razred 3.S. Učitelj Janez je lahkotno navrgel, da je šola »doživela upor učencev«. Nekonsistentnost ukrepov učiteljskega zbora, naj bi bil poglavitni razlog zanj.
Razred 3.S ostro zavrača učiteljeve manipulacije, ki niso le nekorektne, temveč tudi grobo žalijo vse. Ukrepi učiteljskega zbora so bili nejasni, pogosto komunicirani podcenjujoče in vedno sporočeni (pre)pozno.

Izjave učitelja Janeza sicer, kot rečeno, sledijo njegovemu siceršnjemu načinu preusmerjanja pozornosti z lastnih napak in odgovornosti ter kazanju s prstom na vse druge razloge in krivce za aktualni položaj.
Razred 3.S  je že 29. septembra letos  zapisal: »Namesto da učitelj Janez izgublja čas s ponavljanjem neresnice, bi ta čas raje namenil takojšnjemu reševanju številnih problemov.«

Tri mesece od začetka šolskega leta še vedno poslušamo iste laži učitelja Janeza in spremljamo njegovo dvojno moralo ter celotnega učiteljskega zbora, medtem pa učenci ostajamo brez ustreznih navodil.

Učenec/dijak Sandi Modrijan
predstavnik razreda 3.S

originalno SVIZovo besedilo: https://www.sviz.si/ sviz-zavraca-premierove- manipulacije/

Besednjak o predsedniku vlade in ministrih naše države (imena in priimki predsednika in ministrov sploh niso pomembna), ki ga vodstvo SVIZa lahkotno meče v javnost, je za vsak razred in vsako šolo v Sloveniji popolnoma nesprejemljiv.

Izpostavimo za šolo rušilne besede SVIZoega vodstva iz sporočila za medije: »manipulacije;  neresnice; v svoji poznani maniri; otepanje odgovornosti; zvračanje krivde na druge; lahkotno navrgel; ignoriranje mnenj; manipulacije; grobo žalijo; podcenjujoče; preusmerjanja pozornosti z lastnih napak; izgublja čas s ponavljanjem neresnice; še vedno poslušamo iste laži; dvojna morala premiera ter ministrov.«

Spoštovani starši, ali bi dovolili, da bi vaši otroci/mladostniki imeli takšen odnos do učiteljev in do ravnatelja šole? Ne verjamem.

Učitelji in ravnatelji, prepričan sem, da v vaši šoli ne dovolite takšnega nekulturnega odnosa do vas. Učence/dijake, ki bi imeli tako nespoštljiv odnos do učiteljev, učiteljskega zbora in ravnatelja, bi na vsaki normalni šoli takoj postavili na realna tla. Če pa učencu/dijaku uide nesramnost, ki je manjša kot si jo javno dovoli vodstvo SVIZa, sem prepričan, da takoj vzgojno ukrepate.

Če se kljub vašemu trudu nesramni odnos in govorjenje ne končata, potem v skrajnem primeru začnete postopke prešolanja/izključitve nevzgojenega učenca/dijaka.

Učno-vzgojni proces v razredu in življenje na šoli temelji na medčloveških odnosih.Učitelji in ravnatelji točno veste, da besede, katere uporablja vodstvo SVIZa, zastrupljajo medčloveške odnose.

Na šolah in v razredu učitelji takšnih besed in odnosa ne dovolimo. Težke besede rušijo in v končni fazi zrušijo odnos in s tem ves šolski proces, ki je naravnan na izboljševanje stanja. Zato na dobrih šolah besed in odnosa, ki ju javno uporablja vodstvo SVIZa, ne dovolijo in ju takoj ustavijo.

V današnji državni in družbeni krizi so na površje priplavale usedline zadnjih desetletij. Vodstvo sindikata SVIZ je neprikrito postal trobilo političnih interesov. Zaradi ideološko-političnih ciljev v naši državi ruši legitimno vlado. Svoje namene skriva za krinko boja za boljše javno šolstvo, a teh namenov učitelji na žalost vedno znova ne prepoznamo. Vodstvo sindikata to počne namenoma in družno sledi glavnemu tajniku. Tovrstno delovanje poteka že veliko časa in s politično nervozo se samo stopnjuje.

Političnih igric, ki škodijo naši državi in nam vsem, s članstvom in financiranjem sindikata ne bom več podpiral. Zato javno izstopam iz sindikata SVIZ.

Matija Horvat

32 let učitelj na OŠ Matije Čopa Kranj

predsednik Učiteljskega združenja Slovenije

Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
Jugoslavija, 3.del:  »Industrijska revolucija« in obubožano kmetijstvo po socialistično.
2
Zločinski ideologi in vodje krvave revolucije na tleh Jugoslavije v besedi in sliki.  
3
Savlov nateg
4
Jugoslavija 1945-1980 RAJ NA ZEMLJI-za naivne- 1. del
5
Butalska Slatina?