Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Nekaj besed ob smrti enega največjih mislecev našega časa, Sir Rogerja Scrutona Jiri Kočica

“Za novo proevropejsko sintezo mišljenja in metapolitik, ki jo je gradil Roger Scruton, je pogoj AVTENTIČNA RAZLAGA horizontov metafizik, kot jih robijo v evolucijskem procesu oblikovane narave bivajočih v skupnih teritorialnih, duhovnih in hamiltonsko emocionalnih rodovnih zvezah.”

Marko Sket (Iz Twitterja)

 

12. januarja 2020 nas je zapustil Sir Roger Scruton, angleški filozof, katerega dela so na vseh področjih, posebej pa še na estetskem, globoki uvidi v pomen kulture, njenih izhodišč in njenega vpliva na sodobno družbo. Scruton je ob izredno natančnem uvidevanju pomenske sheme kulturnih vzorcev ves čas dejavno vplival na družbo po svojih močeh tudi v političnem smislu in sicer na način, ki ga je verjetno gradil skupaj s svojim disidentskim prijateljem iz Češke, ravno tako izjemnim mislecem Janom Patočko.
Namreč sam je bil večkrat na Češkem v obdobjih, ko se je tam začenjala oblikovati močna struktura intelektualcev protikomunističnega gibanja in pri tem celo zaprt za nekaj dni v Brnu.
Njegove knjige o umetnosti, lepoti, celo njegova serija dokumentarcev Why Beauty Matters (Zakaj ima lepota pomen?) prinašajo v sodoben čas, popolnoma zaznamovan s kulturo šoka, nasprotovanja in adolescentne prepotentnosti, kulturo umirjene, premišljene in globoko v tradicijo ukoreninjene lepote, ki izvira iz metafizičnih izvirov evropske tradicije.
Hvaležnost, ki jo je izpostavil Scruton večkrat, tudi v odnosu do svojega življenja, občutim tudi sam vsakič, ko se spomnim nanj.

Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
2
Zločinski ideologi in vodje krvave revolucije na tleh Jugoslavije v besedi in sliki.  
3
Savlov nateg
4
Pobuda ARrevija
5
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel