Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Kolumna Lucije Šikovec Ušaj: Korona vlada Razmislek o delu Vlade Republike Slovenije ter pre(d)hodnih dogodkih v zadnjem obdobju

Da na začetku razčistimo, nisem užaljena, nikoli nisem želela biti politik, v hecu sem velikokrat omenjala le evropsko pokojnino, mesto v parlamentu in plačo pa bi z veseljem prepustila drugim. Zato, če vztrajate pri tem, da sem užaljena, raje kar prenehajte brati. Ni namenjeno vam in škoda je vašega časa, ki vam ga je odmeril Nekdo ali Nekaj. Sem pa razočarana, tega ne skrivam in ne tajim.

Med užaljenostjo in razočaranjem je velika razlika. Razočaran si, če pričakuješ nekaj, če upaš, da nekaj bo, pa tega ni.

Tako, s tem sem želela razčistiti na začetku.

Pisati pa želim o prvih tednih tretje vlade Janeza Janše. Povzdigovanje predsednika vlade skoraj na raven božanstva bi moral prekiniti sam novi PV, torej Janša sam. On se je raje sončil v opisovanju sanj, ki so se prikradle v glave bodočih, sedaj že aktualnih na novo postavljenih funcionarjev, nekateri so se na kolenih zahvaljevali Bogu za Janeza, Urško in njune otroke. Bivši PV bo brez dvoma kriv za vse, kar ne bo šlo dobro v tem dvoletnem mandatu, a tudi zasluge za vse, kar bo šlo dobro, si ne bi smel lastiti samo Janez Janša.

Ko se je napovedovala nova vlada Janeza Janše, ne pa korona virus, temveč le nekajtedenska epidemija, sem pokomentirala, da bi si želela volitve, da bi Janša dobil štirileten mandat, da bi imel čas pokazati, kar ima za pokazati, brez večnega prelaganja krivde na prejšnjo vlado ali Karla Erjavca. Žal se volitev ni dalo speljati. Šarec, če je na to računal, se je uštel, brez dvoma pa je Janez Janša padel v situacijo, ki si je ni ravno želel. Upam si trditi, da ko je prevzel mandatarstvo, ni vedel, kakšna pandemija je tik pred nami in je mirno odšel z družino na smučanje. Nič hudega, tudi Miro Cerar je sprejel mandat za sestavo vlade in odšel na dopust. Vendar, ali naj bo Miro Cerar merilo pravilnega in odgovornega ravnanja?

Vlada Janeza Janše je na začetku potegnila toliko nenavadnih potez, da človek ne razume, kako se to sploh lahko zgodi. Janez Janša ni amater, je izkušen politik, ki je bil minister za obrambo v prvi vladi RS, potem je bil še tri krat minister za obrambo, 2 krat v Drnovškovi vladi 1992-1993, nato 1993 -1994, v letu 2000 pa še v t. i. Bajukovi vladi. Nato je bil presednik vlade 2004-2008 in nato 2012-2013, ko je bila izglasovana konstruktivna nezaupnica in Janeza Janšo je zamenjala Alenka Bratušek. Zato je zanimivo sklicevanje na 100 dni miru, saj ne gre za amaterske igralce ampak profesionalne politike.

12. 9. 2018 je bila objavljena izjava Tonina: »V NSi menimo, da ni posebnih razlogov, da bi novi Šarčevi vladi dali takoimenovanih 100 dni miru na začetku njenega delovanja.« Potem pride bumerang . . .

Janezu Janši usoda v vladah ni bila nikoli naklonjena, enkrat razrešen zaradi Depale vasi, nato afera Patria, ki se je vlekla ves čas od 2008 preko volitev 2012 do volitev 2014, vmes še poročilo KPK. . . Marsikaj so mu naložili na hrbet politični nasprotniki in »prijatelji«. K marsičemu je pripomogel nedvomno tudi sam, saj poznamo tisto basen o škorpijonu, ki je pičil žabo in ji je, ko jo je pičil, na vprašanje zakaj, odgovoril, da je taka pač njegova narava.

Sedaj se mu je pravzaprav zgodila usoda Alenke Bratušek, stopil je v njene čevlje s podpisom. Zakaj?

Na volitvah konec leta 2011 je zmagal Zoran Janković. Razočaranje nas vseh, tudi Janeza Janše, je bilo ogromno. Mi Ljubljančani smo se tolažili, da se bo vsaj Ljubljana znebila župana, grenkobo pa je premagala antijankovićeva koalicija in Janković, ki je s svojo stranko dobil skoraj 29 %, se je umaknil in kasneje odstopil kot predsednik svoje stranke. SDS je decembra 2017 dobila le malo preko 26 %. Tukaj lahko potegnemu vzporednico, razlika je, da je SDS na zadnjih volitvah zmagala s skoraj enakim rezultatom, kot na predhodnih volitvah, ko jo je prehitela Pozitivna Slovenija z Zoranom Jankovićem. Kot Zoran Janković ni uspel sestaviti vlade, je tudi 2018 ni uspel sestaviti Janez Janša. In kot je nato Janez Janša kot predsednik druge najmočnejše stranke sestavil vlado, tako jo je sestavil leta 2018 Marjan Šarec kot predsednik druge največje stranke. Ko je Janez Janša kot drugouvrščeni sestavil vlado namesto Zorana Jankovića, se nam je zdelo to pravično in prav, legalno in legitimno. Ko se je povsem enako zgodilo Marjanu Šarcu leta 2018, je bila nova vlada takoj poimenovana za antijanševsko koalicijo, da se drugim oznakam izognem.

Kje je tukaj Alenka Bratušek in njeni čevlji?

Ko je Janez Janša zaradi poročila KPK vsak dan štel, koliko ministrov je še preostao v njegovi vladi, ga je zamenjala predsednica Pozitivne Slovenije, tiste stranke, ki je dejansko zmagala na volitvah. Razlika je le v tem, da se Janez Janša kot vojak ni predal in ni vrgel puške v koruzo, ampak je bila izglasovana konstruktivna nezaupnica, Marjan Šarec pa je presodil, da je po tem, ko ga je, verjetno po nalogu Kučana, zapustila Levica, odstopil sam in na ta način skrajšal čas za sestavo nove vlade, kolikor ga je le mogel. Da je bil njegov odstop popolno presenečenje celo njegovim najbližjim sodelavcem, vidimo po tem, da so ti, na vrat na nos, podpisovali nove pogodbe o zaposlitvi na podlagi razpisov, kjer so bili roki za prijavo nekajdnevni. Kakorkoli, Marjanu Šarcu ne gre očitati, da je zavlačeval s svojim odstopom, ki je sledil obisku Kučana, očeta Levice, le nekaj ur pred tem, ampak je takoj celo sam pozval svojo stranko, da se odpove razpravi v paramentu.

Tako je postal Janez Janša predsednik vlade na povsem enak način kot Alenka Bratušek, kot predsednik stranke, ki je zmagala na volitvah, vendar ni uspela v prvem poskusu sestaviti vlade. Janez Janša je vedel, da bo zamenjal Šarca. Mirno je sedel in čakal.

Tako uspavane opozicije, ki je dovolila podpis Marakeškega sporazuma, pristopa k paktu ZN o migracijah, katere evropska skupina je podprla resolucijo o temeljnih pravicah oseb afriškega porekla v Evropi, oz. natančneje, se je vzdržala glasovanja, ki je mirno opazovala vse številnejše prehode ilegalnih migrantov, si lahko želi vsaka vlada, ne pa državljani.

Ni mogoče zanikati, da njihovi glasovi v EU paramentu izzida ne bi spremenili, bi pa pokazali pokončnost. Tisto, kar so očitali SD, da v Evropi glasuje drugače kot v Sloveniji govori, so sedaj pokazali tudi sami.

Za domače potrebe protimigrantski, v evropskem parlamentu pa popolnoma podrejeni evrokratom v Bruslju, brez odgovornosti do lastnega naroda.

Janezu Janši je sestavo njegove tretje vlade nesporno omogočila Levica. Najprej je odrekla podporo Šarcu, nato je odstopil minister za finance Bertoncelj in Šarec ni prevzemal vodenja ministrstva za finance sam, kot je to delal Janez Janša leta 2013, temveč je kratko malo 27. januarja odstopil.

Pozorni smo opazili, da Šarca ni bilo v Dražgošah, mediji so nas obvestili, da je bil v noči pred odstopom pri Šarcu Kučan in izjava Franca Trčka, da je na vprašanje neke ambasadorke, da ne razume, kaj je s tem Janšem, odgovoril: Narobe je, da Kučan ni takoj posvojil Janše in ga postavil za naslednika, oz. nekaj v tem smislu. Franc Trček je vedel in videl to, kar smo nekateri slutili, da gre za dve strani istega kovanca.

Da je za opozicijskega liderja Šarec odstopil prezgodaj, čeprav ga je pred tem imenoval politično truplo, je jasno, saj nas je mesec kasneje pričakala fotografija smučanja družine Janša. Ali je smučal v Italiji, Franciji, Avstriji, ne vem, vsekakor pa je 3. 3. 2020 že prisegel kot predsednik vlade. Med programskimi cilji je poudaril debirokratizacijo, decentralizacijo in ustanovitev demografskega sklada, napovedoval je ugodno okolje za gospodarski razcvet, povedal, da se bodo migranti morali prilagajati nam (pred meseci so nas na blagodati takrat še nevladne SDS opozarjali plakati o neprodušno zaprti meji !) . . . Nič o pandemiji, presenetljivo ali pa ne, je bil prvi potrjen pacient dan po zaprisegi. Potem je preteklo 17 dni, do 20. 3., ko je Slovenija uvedla prepoved zbiranja na javnih mestih. Vlada situacije ni več obvladovala, ne odhajajoča in ne prihajajoča.

19. 2., po odstopu Šarca, je Odbor za zdravstvo DZ sklical nujno sejo o pripravljenosti Slovenije na novi koronavirus. Strokovnjaki so poudarjali, da je Slovenija zelo dobro pripravljena na zgodnje odkrivanje. Minister Šabeder je zagotovil, da imamo laboratorij za hitro diagnostiko in kapacitete za morebitno epidemijo, UKC pa je opozarjal, da bi se ob večjem številu bolnikov lahko tudi kaj zapletlo. Predstojnica centra za nalezljive bolezni Maja Sočan pa je opozorila, da naj ukrepi ne bodo prekomerni, da moramo delovati tako, kot druge države. To so cvetke negativne selekcije kadrov.

SDS je zahtevala dnevno poročanje vlade in zagotovitev dodatnih kapacitet in opreme. PV v odstopu je bil med tnalom in nakovalom. Obveščati bi ga morali NIJZ, Šabeder in Počivalšek, v katerega resor sodi Zavod RS za blagovne rezerve, ki ga je vodil član SDS. Kdo mu je zamolčal, komu so zamolčali, kdo je lagal, kdo zavajal, kdo enostavno ni verjel in kdo je tiščal glavo v pesek? Najmanj od vseh je gotovo vedel PV v odstopanju. PV v prihajanju je verjetno vedel več, tudi po družinski liniji, vendar ga očitno ni skrbelo, ko je sestavljal koalicijo.

Prva tiskovna konferenca nove vlade je bila hladen tuš za vse, ki smo pričakovali več. Razočaranje, ne užaljenost. Ovacije na tviterju, ker je imenoval Jelka Kacina za vodenje kriznega štaba, so bile takšne, kot da je Janša s tem naše duše in telesa vrnil v leto 1991. Vsi smo mlajši, čas se je ustavil, Bavčarja so izpustili iz zapora, fantastična trojka nas bo obranila pred zunanjim sovražnikom, ki pa ni in ni hotel voditi propagandne vojne. Da časa ne moreš zavrteti nazaj, se je pokazalo ob objavi tvitov, katerih prstni odtis je na daleč razpoznaven, pod uradnim TW računom Kriznega štaba RS. Jelko Kacin je javno izjavil, da tega računa on ne bo uporabljal in da ni čas za ugotavljanje krivca.

Vlada je zahtevala 100 dni miru. Korona virus ne da miru, niti en dan, smrt kosi neusmiljeno, nobena vlada na svetu ne more imeti 100 dni miru.

Ljudstvo ni opazovalo boja proti koronavirusu, temveč je vse izgledalo, kot da so nas napadle parkljevka, slinavka in bolezen norih krav hkrati. Parkljevka je napadla tiste, ki so hoteli najti vsaj majhen prostor pri koritu, slinavka verjetno tiste, ki se niso uspeli pravočasno usliniti in priti h koritu, bolezen norih krav je napadla ne glede na politične delitve. Tiste, ki prižigajo sveče pred parlamentom za vlado namesto, da bi jih prižgali na Žalah za umrle v epidemiji, one, ki trdijo, da niso potrebni nobeni ukrepi, saj umirajo »samo« stari (Angela Merkel in sledilci), in tiste, ki vidijo v epidemiji svojo priložnost...

Vse napake prvega tedna nove vlade so baje že obdelali mediji in socialna omrežja, v drugem tednu je z ustanovitvijo odbora, sestavljenega iz vseh vetrov, ki naj bi pripravil gospodarske ukrepe za »dan kasneje«, uspelo vladi začasno ustaviti kritike.

Pozdravljam odbor, ki je seveda hkrati političen brez politične odgovornosti, večinoma sestavljen iz ministrov prejšnjih vlad. Vendar nam je ta odbor skupaj z vlado zamolčal, kaj pripravlja Evropa, ki nas je izdala, kot nas ni izdal nihče do sedaj.

Če ne bi spremljala Salvinijevih govorov in opozoril, če ne bi prebrala, da so včeraj predstavniki Italije in Španije zavrnili predlagane ukrepe evropskega mehanizma za stabilnost (EMS), ne bi niti vedeli, kaj nam sploh pripravljajo.

EMS ni Božiček, odloča o odobritvi finančne pomoči in o pogojih, pod katerimi jo bo odobril, odloča o sprostitvi posameznih tranš po pregledu napredka. Pogojuje s sprejetjem določenih ukrepov politike . . . pokojninske, davčne, delovne, gospodarske . . . Paket pomoči, ki bi ga vračali še naši otroci in vnuki, bi Slovenijo pahnil v stanje Grčije po ukrepih trojke. Ne gre za pomoč, gre za posojilo in nadzor nad porabo denarja, verjetno v korist največjega posojilodajalca, kateremu bi za 30 let prodali svojo dušo in dušo naših potomcev. V času, ko bi lahko Slovencem država ponudila obveznice in banke »odrešila« motečih depozitov, ki jim menda predstavljajo takšno breme, da jim morajo varčevalci za to plačevati nekakšno odmeno ali pa prejemajo obresti, ki ne dosegajo niti stroškov vodenja računa.

Vladi tudi ne uspe priskrbeti dovolj opreme, ves čas se sklicuje na zamudo Šarčeve vlade. Prav nerodno naročamo opremo, preko posrednikov in njihovih posrednikov in vsak normalen se vpraša, kaj ni nkogar, ki bi poguglal, našel proizvajalce, se pozanimal pri naši zdravnikih v tujini in poslal povpraševanje. Elektronska pošta deluje, računalnikov Korona ni napadla. Zakaj iskati posrednike, ki nimajo niti izkušenj, niti ustaljenih dobaviteljskih poti, zakaj ogrožati življenja, da bo nekdo zaslužil in koval dobiček na nesposobnosti in nesreči drugih. Sedaj bomo od Kitajske dobivali donacije in kupovali opremo. Upam, da bo kdo, ki ima ne samo pamet, ampak tudi pogum, zahteval postopek proti Kitajski zaradi zločina proti človeštvu, ker naj bi najmanj tri tedne, verjetno pa celo več, prikrivala katastrofalno epidemijo. Pred nekaj dnevi sem predlagala, da se terjatve Kitajske enostavno ne poravnavajo, sankcije bi namreč prizadele že tako prizadeto kitajsko prebivalstvo. Sedaj pa čakamo na donacije in dobavo iz Kitajske. In Bog daj, da jo dobimo in ne čakamo, da nam jo pohopsa Nemčija, ki si je celotno proizvodnjo respiratorjev želela zagotoviti izključno zase.

Kot slučajno ne dela Erar.si, pravijo, da gre za grda natolcevanja, vendar hkrati prihajajo informacije o naročanju preko BiH, o zadržanju pošiljke v Nemčiji. . .

Nedolgo nazaj so se posmehovali, da je Šarec naročil maske, vendar jih ni plačal, zato ni (ha, ha) čudno, da jih ni dobil, sedaj nam zatrjujejo, da ne plačujejo mask, dokler jih ne dobijo, zaradi možnosti prevar. . . V življenju se poje polno zarečenega kruha. Nova24TV pljuva po dolgem in počez po prejšnji vladi, vendar, glej ga zlomka, tudi tisti odlični iz prejšnje vlade (citiram Tomašiča), ki so tudi v tej vladi, ne naredijo nič. Enako kot v prejšnji. Sumljivi posli z nabavo nujne medicinske opreme nas vračajo v čase nabave Patrie. In zopet bo zarota.

Pa še na nekaj vas bom spomnila. Na Sovo. Pol leta se je Sova ubadala z vprašanjem, ali je zaposlila Natašo ali ne, ali jo je zaposlila brez potrebe, ker jo je nadlegoval župan, izvoljen s podporo SDS, ali Sova preiskuje financiranje SDS in medije s strani tujih gospodarskih organizacij. Nenapovedani obiski, zasliševanje uslužbencev, medijska gonja. . . Sova je vladna agencija in ustanovljena za pridobivanje, vrednotenje in posredovanje vladi informacij pomembnih za zagotavljanje varnosti, političnih in gospodarskih interesov države. Je SOVA zaznala povečanje nakupov medicinske opreme v kateri državi? Je zaznala epidemijo na Kitajskem? Je ugotovila, da podjetja iz BIH ne bodo dobavila tako potrebnih mask?

Ali so veleposlaništva, ki imajo, roko na srce, tudi del obveščevalnih nalog, zaznala kakšne spremembe na trgu, kakšne nenavadne akcije kopičenja blagovnih rezerv? To je delo SOVE!

In KNOVS, namesto, da je trošil svoj dragoceni čas, bi lahko povprašal Sovo o tem. In o migrantih. In o stanju na turško grški meji, ne pa, da se je pol leta Sova ukvarjala z neko Natašo. Očitno je, da je opozicija v Šarčevi vladi bila pri SOVI hiperaktivna v smeri nekakšnega voajerstva, namesto da bi se vprašala, ali izvaja naloge iz Zakona o slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Ljudje so se naslajali- kdo je lepa Nataša, čigava ljubica je, je bila ali bo, nikogar ni zanimalo ali se nam približuje nekaj, o čemer smo samo brali, gledali filme in bili srečni, da nas takrat še ni bilo na svetu.

Inkubacijska doba, to je od okužbe z virusom Korona do izbruha bolezni, naj bi bila 14 dni, vsi okuženi po preteku tega časa, torej na novo, so na duši te vlade. Ne pozabite.

In ne pozabite, da je politika tista, ki mora prepričati Levico, če ni z njo sklenila dogovora, da podpre aktivacijo 37. a člena Zakona o obrambi. Da gre vojska na južno mejo. Migranti niso virus free in virusi se nahajajo baje tudi v fekalijah, na odvrženih oblačilih, v zraku, ki ga izdihnejo.

Indic, da se je vlada dogovorila z Levico pa je stavek predsednika Janeza Janše, ko omalovažujoče govori o tisto nekaj vojske, ki jo sploh še imamo. Štirikratni obrambni minister, trikratni predsednik vlade, človek, ki ga množice častijo, ker je tako rekoč brez vojske premagal tako rekoč tretjo najmočnejšo armado na svetu, je sedaj brez vojske. In do sedaj tega ni vedel, čeprav je ves čas ali v vladi ali v parlamentu.

Naj nam Bog pomaga!

Pa za konec še razmislek. Švica je z dekretom na eni strani odobrila in na račun vsakega nakazala 10% lanskoletnega dohodka, ZDA so namenile vsaki družini 2500 USD. Takoj. Brez več strani uredb, odlokov, posvetovanj. . . .

Kdor hitro da, dvakrat da, pravi slovenski pregovor. Danes ga vsi razumemo še bolje.

Pa zdravi ostanite!

 

Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
Jugoslavija, 3.del:  »Industrijska revolucija« in obubožano kmetijstvo po socialistično.
2
Savlov nateg
3
Zločinski ideologi in vodje krvave revolucije na tleh Jugoslavije v besedi in sliki.  
4
Jugoslavija -Kruta resnica o samoupravnem socializmu
5
Butalska Slatina?