Zdaj se predvaja
arrevija
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Kolumna Lucije Šikovec Ušaj: Rumeni telovniki in rdeče zvezde   Je kdo od politikov v Sloveniji sploh že omenil francoske upornike?

Kako lahko povežemo gibanje »rumenih telovnikov«, pri nas prevedeno v jopiče, in gibanje rdečih zvezd? Na prvi pogled boste morebiti odgovorili, da gre za dve zadevi, ki ju ne povezuje nič, ne barva, ne namen, ne množičnost, ne nasilje. Vendar, če boste razmišljali izven okvirja, v katerem običajno razmišljamo, boste našli povezave. Te povezave so pravzaprav ne-povezave. Gre za dve povsem različni, nasprotujoči si gibanji.

Gibanje »rumenih telovnikov«: njihovi protesti so se začeli že novembra 2018 (!!!), sedaj se piše leto 2020. Gibanje, ki ga je sprožilo dvigovanje cen goriva, a korenini seveda bistveno globlje, zatirajo sredi Evrope z nasiljem, s solzivcem, s palicami, skratka represivni aparat dobro zaščitenih policistov, katerih rasne pripadnosti se preko vse zaščite sploh več ne prepozna, ima tiho podporo Evropske unije.

Nemiri, ki potekajo ob koncih tedna, zaradi pokojninske reforme, davkov, nemiri, ki Macronu očitajo elitizem, potekajo vsak vikend, leto in pol, ne med tednom, takrat beli Francozi delajo, gibanje, v katerega so poskušali infiltrirati migrante, ki so razbijali in zažigali, le redko zdrsne preko roba dopustnega.

Vse to svobodna, demokratična Evropa opazuje in snuje lastno vojsko. Vprašanje, ali bo nacionalna policija ali vojska sposobna udrihati po pripadnikih naroda, ki mu pripada, je verjetno vprašanje, na katerega je včeraj v Münchnu odgovoril Macron z zahtevo po evropski vojski.

Zakaj bi potrebovali evropsko vojsko, če je EU članica zavezništva NATO? Brez dvoma ne z namenom napasti ZDA. Res se Evropi pozna odhod vojaške sile Velike Britanije, vendar ali se res kdo boji, da nas bodo Otočani napadli?

V enem tednu je vrednost angleškega funta zrasla za 17%. Srečni, da so zapustili EU, so pričeli objavljati zločine, ki jih storijo migranti. Začeli so jim soditi po zakonu in ne po direktivi Mutti Merkel. Ponosni na njihov izstop so tudi ostali državljani članic EU, ki si želijo enako.

Želijo si vrnitve k izvoru EU. V carinsko unijo, k prostemu pretoku ljudi in kapitala, morebiti k enotni monetarni uniji. Tukaj pa se zadeva zaključi, vsaj kar se tiče vse več državljanov držav, ki nočejo biti le Evropejci, ampak Francozi, Španci, Katalonci, Italijani, Slovenci, Poljaki…

Ne želimo Evrope po vzoru melting pot Združenih držav Amerike. Smo podobni, vendar ne enaki! Na evru ni napisano »in God we trust«, kot je to napisano na ameriškem dolarju, je pa Slovenija izdala dvoevrski kovanec, na katerem je lik Franca Rozmana Staneta, našega narodnega heroja. Maja 1942 je prevzel vodenje druge grupe odredov, Ivo Žajdela popisuje to obdobje kot obdobje ropanja in umorov neoboroženih Slovencev povsod, kjer se je s svojimi »junaki« nahajal. Franc Rozman Stane, heroj morda le še za komuniste? Arhiv Slovenije hrani poročilo, ki ga je 17. julija 1942 vodja Komunistične partije Slovenije Edvard Kardelj poslal članu Centralnega komiteja Komunistične partije Jugoslavije Ivu Loli Ribarju, v katerem je med drugim zapisal: "Včasih so nekaj mnogo likvidirali. Tako je npr. 2. grupa likvidirala mesečno samo na enem majhnem odseku povprečno do 60 ljudi. Zgodile pa so se tudi hujše stvari, o katerih ti pismeno ne bom govoril.« (vir Ivo Žajdela)

In navkljub temu, ali ravno zaradi tega, je Evropa pustila, da smo na kovanec vtisnili lik komandanta Staneta, enega večjih zločincev z rdečo zvezdo. Takrat se nam je zdelo to čudno, vendar opiti od »enakopravnosti« v Evropski uniji nismo zaznali, kam vodi to ravnanje Evrope. Točno tja, od koder smo upali, si želeli, hrepeneli, da bomo odšli.

Krog smo skoraj prehodili, nasilje nad rumenimi telovniki v Franciji, malikovanje rdeče zvezde in komunizma v Sloveniji, želja po sprejemu muslimanske Albanije, Turčije, tudi pretežno muslimanske Severne Makedonije v Evropo, v zameno za Združeno kraljestvo. Migracije, evtanazija, LGBT, vse se naenkrat zloži kot Lego kocke.

Vendar mi nismo vstopili v Legoland, mi nismo prodali svoje slovenske duše bruseljskim evrokratom, ki mahajo s potnimi listi, na katerih piše v rubriki nacionalnost »Evropejec«, mi znamo, kar smo že pokazali in upam, da bomo spet, tudi izstopiti iz vlaka smrti, mi znamo tudi zamenjati rdečo zvezdo v rumene telovnike, mi znamo tudi vse slovenske politike, ki hitijo, kdo bo predsedoval EU, nagnati, verjamem, da je toliko borbenega duha še v nas in nas niso zamotile razne Supernove in elektronske igračke.

Čakam enega slovenskega politika, ki bo stopil v bran Francozom, na milost in nemilost prepuščenim do zob opremljenim policistom, čakam na enega, ki bo Francozom priznal pravico do demonstracij, ki bo nemškim pokrajinam priznal pravico do svobodnih volitev in priznal, da je rezultat potrebno sprejeti, če ti je všeč ali ne.

Zato obstaja povezava med rumenimi telovniki in rdečo zvezdo. Zaenkrat imajo naši politiki še vedno na glavah ali pa v glavah vtisnjeno rdečo zvezdo. Je ne prekrije nobena rumena barva. In dokler bo tako, se ne čudite, da mladi nimajo nikakršnega domoljubja, državljanske zavesti, nacionalnega ponosa. Tudi mi ga izgubljamo, vendar naučeni, da pride čas, ko se planeti pravilno postavijo tudi za Slovence, imamo še upanje.

Ne tisto, ki umre nazadnje, ampak tisto, ki ne bo umrlo in ki bo prineslo dejanske spremembe.

Slike članka
Zadnje objave
Pismo Slovencem
Kolumna Jirija Kočica: Memetska kultura je past za misel
Delni prevod teksta »Smrt interneta«
Kolumna Adolfa Hudnika: V lasti ne boš imel ničesar in srečen boš
V sodnih dvoranah ubijajo nedolžne?
Najbolj obiskano
1
Jugoslavija, 3.del:  »Industrijska revolucija« in obubožano kmetijstvo po socialistično.
2
Savlov nateg
3
Zločinski ideologi in vodje krvave revolucije na tleh Jugoslavije v besedi in sliki.  
4
Jugoslavija -Kruta resnica o samoupravnem socializmu
5
Butalska Slatina?